De la inceputul anului, Bursa de Valori Bucuresti (BVB) a avut o evolutie foarte buna, fapt demonstrat de maximele istorice atinse de toti cei trei indici bursieri. In primele doua saptamani din 2006, majoritatea indicilor de la bursele europene au avut un trend crescator.
Acest fapt se datoreaza, in principal, factorului psihologic, care marcheaza fiecare nou inceput de an. Analizand evolutia medie a indicelui BET in 2006, comparativ cu pietele central -europene, putem observa ca principalul indice al BVB a prezentat cea mai mare crestere, de 14,20%, la o diferenta remarcabila fata de cel al Ungariei (BUX), care s-a apreciat cu doar 5,45%, al Poloniei (WIG20) ce a urcat cu 4,92% si al Cehiei (PX50) care a crescut cu numai 2,10%.

Fiecare piata este reprezentata de cate un indice care prezinta evolutia celor mai lichide si active societati tranzactionate.

Desi aprecierea BET nu poate fi explicata prin prisma volatilitatii sale, este de remarcat ca acest indice a avut cea mai mare volatilitate in primele opt sedinte ale anului 2006. Asta inseamna ca preturile actiunilor tranzactionate la Bucuresti au avut cele mai mari oscilatii in perioada analizata. Volatilitatea pietelor central europene s-a prezentat astfel: 25,08% - BET, 24,25% - WIG20, BUX - 14,26% si 8,56% - PX50.

„Se pare ca impulsul este dat de investitorii romani, iar valorizarea BET se datoreaza, in mare parte, celor care la sfarsitul anului trecut au vandut pentru a scapa de plata impozitului, iar in primele sedinte ale acestui an vor sa isi rascumpere actiunile vandute“, a declarat, pentrul ziarul „Averea“, Laurentiu Rosoiu, broker al SSIF Active International.

Principalele active financiare care compun BET sunt SNP, BRD, TLV si RRC care au o pondere de 20%. Desi evolutia RRC a fost negativa, celelalte trei societati emitente au compensat, fiecare dintre acestea inregistrand aprecieri semnificative, a adaugat brokerul. Potrivit acestuia, evolutia BET trebuie privita cu multa atentie. „Nu trebuie uitata perioada de inceput a anului 2005, cand supraaprecierea cotatiilor tuturor actiunilor a determinat, incepand cu a doua parte a lunii februarie 2005, o corectie de aproximativ 40% la nivel de piata“. Ceilalti doi indici bursieri, BET-C si mai ales BET-FI, au inregistrat, de asemenea, aprecieri semnificative.

Daca avem in vedere aprecierea de peste 14% a BET, precum si aprecierile de aproximativ 13% a BET-FI si usor peste 15% a BET-C, putem considera ca „ar fi oportuna si de dorit o oarecare temperare a acestei puternice tendinte de apreciere pentru evitarea derularii unui scenariu asemanator celui din februarie 2005“, recomanda brokerii de la BVB.

Analistii pietei sustin ca „aceasta temperare ar fi de dorit sa produca o oarecare asezare a preturilor pe actualele niveluri de preturi, evitandu-se asfel asa-numitele «bule speculative»“.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Planurile singurei femei care candideaza pentru un loc in board-ul BVB