Piata pensiilor facultative va cunoaste pe termen mediu un ritm de crestere superior celui din anii precedenti, pe fondul revenirii economiei nationale, iar strategia Eureko Pensii Private in acest an urmareste fructificarea acestui trend, a declarat directorul general al societatii, Radu Bragarea, informeaza Mediafax.
"Rezultatele pe Pilonul III nu sunt spectaculoase nici la nivel de industrie, nici la nivel de companie, cu toate ca primele contributii au fost achitate in 2007. Eureko Pensii crede ca pensiile facultative au un potential semnificativ de crestere in urmatorii ani, iar strategia din acest an vizeaza pregatirea terenului pentru 2012. Cresterea va veni in special din partea segmentului corporate, care a inceput sa se uite, din nou, la aceste instrumente financiare", a spus Bragarea la o intalnire cu presa.

El a adaugat ca si modificarile legislative care au intrat in vigoare la inceputul acestui an vor ajuta la relansarea activitatii fondurilor de pensii facultative.

Potrivit legislatiei, contributiile platite de companii in beneficiul salariatilor lor la fondurile de pensii private facultative (Pilonul III) sunt deductibile, in limita a 400 de euro/an (circa 142 de lei/luna), la calcularea impozitului pe venit (16% la angajat), impozitului pe profit (16% la companie), contributiilor de asigurarile sociale de stat (10,5% la angajat si 20,8% la angajator) si contributiei de accidente de munca si boli profesionale (0,15%-0,85% la angajator).

Deducerea fiscala se acorda in aceeasi masura (400 de euro/an) atat pentru companie, cat si pentru angajat, astfel ca in situatia contributiei mixte se ajunge la o deductibilitate cumulata de 800 de euro/an, de la impozit si contributiile descrise anterior.

La finele anului 2010, la fondurile de pensii facultative contribuiau 221.600 de persoane. In 55% dintre cazuri, contributia este suportata exclusiv de angajator, care ofera pensia facultativa ca parte a pachetului de beneficii salariale. In 33% dintre cazuri, participantii individuali isi achita singuri contributia, iar in 12% dintre cazuri contributia este mixta (angajator+angajat).

"Vanzarile slabe pe Pilonul III au fost efectul lansarii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) la un an de la apariatia celor facultative si declansarea crizei financiare, care a determinat numerosi angajatori fie sa renunte sa mai plateasca contributiile pentru angajati fie sa acorde stimulente prin intermediul acestor instrumente. In prezent, angajatorii, mai ales multinationalele, analizeaza reintrarea pe Pilonul III", a spus Bragarea.

Eureko Pensii Private este prezenta atat pe Pilonul II, unde administreaza fondul Eureko, al saselea dupa active - 257,78 milioane de lei, cat si pe Pilonul III, cu fondul Eureko Confort, care a ajuns la active de 1,6 milioane de lei.

Pe Pilonul II sunt prezenti noua administratori, cu noua fonduri, ale caror active nete au ajuns la 4,68 miliarde de lei la finele lunii februarie.
Segmentul pensiilor facultative numara 13 fonduri si active nete de 349,6 milioane de lei.

Primele contributii la Pilonul III au fost virate in mai 2007, iar un an mai tarziu la Pilonul II.

Seful Eureko Pensii spune ca, pe Pilonul II, managementul administratorului urmareste in acest an majorarea cotei de piata prin atragerea unui numar cat mai mare din viitorii salariati care intra anual pe piata muncii, circa 200.000, fie prin noi achizitii, asa cum a procedat si in anii precedenti, dupa preluarea fondurilor administrate de Bancpost Fond de Pensii si KD Fond de Pensii.

"Sub 20% dintre cei care intra pe piata muncii aleg, in cunostinta de cauza, fondul de pe Pilonul II, restul intra in loterie. Vrem sa contribuim la imbunatatirea acestui procentaj. Pe partea de achizitii, nu avem nicio discutie, dar vom analiza oportunitatile, daca vor aparea", a spus Bragarea.

El crede ca intrarea salariatilor din structurile Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor pe Pilonul II va aduce noi oportunitati administratorilor prezenti pe aceasta piata.

"Sunt asteptati sa intre in sistem in jur de 200.000 de salariati, care au un salariu mediu peste media la nivelul economiei nationale. Momentan, transferul banilor in conturile personale de pensii nu a avut loc pentru ca lipsesc normele de aplicare la noua lege privind pensiile. Cred ca pana la finele anului situatia se va rezolva", a spus seful Eureko Pensii.

Bragarea a afirmat ca Eureko Pensii Private este interesata si de pensiile ocupationale, legislatia pentru acest segment de piata fiind inca in dezbatere.

"Firmele, mai ales cele multinationale, sunt foarte interesate de pensiile ocupationale, pentru ca prin intermediul acestora vor putea sa isi imbunatateasca retentia personalului. Cred ca pana la finele anului legislatia pensiilor ocupationale va fi adoptata", a spus reprezentantul administratorului.

Intrebat de ce administratorii nu au o expunere mai ridicata pe piata locala de capital, Bragarea a spus ca dimensiunea Bursei de Valori Bucuresti (BVB)este una redusa, atat in privinta emitentilor cat si a licihiditatii, aspecte care inca genereaza probleme administratorilor de fonduri de pensii.

"Eureko Pensii are o expunere de circa 15% din active pe piata de capital, din care 12% pe BVB. Fondul pe care il administram are un profil de risc mediu si inca nu a atins limita superioara in privinta plasamentelor in actiuni. Noi vom continua sa investim pe bursa locala, dar obiectivul nostru este maximizarea randamentului pe termen lung si, in acest context, luam in calcul si alte oportunitati oferite de pietele de capital externe", a spus Bragarea.

El mai spus ca fondurile de pensii private vor deveni un jucator important pe piata financiara si de capital cand activele administrate vor depasi 10% din Produsul Intern Brut (PIB).

"Momentan, activele fondurilor de pensii private obligatorii si facultative se situeaza sub 1% din PIB. Inca nu suntem o voce in piata, dar vom deveni in urmatorii ani", a spus seful Eureko Pensii Private.

Infiintata in anul 2007, administratorul de pensii private este parte a grupului olandez Eureko, prezent pe piata romaneasca si prin Eureko Asigurari.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri