OTP Bank, cea mai mare banca din Ungaria, cu active de circa 37 miliarde de euro, negociaza preluarea sucursalei RBS din Romania si va inainta o oferta financiara in urmatoarele doua saptamani, au declarat pentru Mediafax surse apropiate discutiilor dintre cele doua institutii de credit.

"OTP are datele financiare ale bancii, le analizeaza si va inainta un pret pana la jumatatea lunii mai. RBS este o banca foarte buna, dar OTP trebuie sa analizeze riscul semnificativ in ceea ce priveste fidelizarea pe viitor a marilor clienti corporate, principalul activ al bancii", au explicat sursele citate.

Conducerea OTP a anuntat, vineri, la Budapesta, ca grupul ungar vrea sa cumpere o anumita banca pe piata romaneasca, cu active usor mai mari decat ale OTP Romania, precizand ca nu este vorba de MKB Romexterra, divizia din Romania a grupului ungar MKB.

"OTP a mers pe doua linii pentru achizitia din Romania, Banca Comerciala Carpatica si RBS, dar discutiile cu banca din Sibiu au fost abandonate, printre altele din cauza incertitudinilor privind calitatea portofoliului de credite", au adaugat surse din piata.

Grupul RBS, controlat in prezent de statul britanic, este prezent in Romania din 2007, cand a preluat operatiunile bancii olandeze ABN Amro, care au trecut in 2008 sub brandul creditorului britanic.

In februarie 2009, RBS a anuntat ca operatiunile din Romania sunt pe lista activelor de vanzare in cadrul unui program de restructurare al grupului britanic. Totusi, chiar in toamna anului 2009 grupul britanic a renuntat la vanzarea subsidiarei din Romania intrucat a considerat ca pretul pe care l-ar fi putut obtine nu reflecta corect operatiunile locale.

RBS este prezenta in 15 orase, prin 28 de sucursale, deschise in zonele cu concentrare economica importanta pentru Romania.

Banca are pe segmentul de corporate 65 de angajati, care deservesc circa 2.000 de clienti persoane juridice. Obiectivul RBS, in urmatorii doi ani, este ca portofoliul de clienti corporate sa cuprinda jumatate din cele mai mari 1.000 de companii din Romania in functie de cifra de afaceri.

Pe de alta parte, grupul OTP a anuntat inca din luna septembrie 2009 ca este interesata de cumpararea unei banci din Romania, iar in piata au existat informatii potrivit carora la un moment dat a inaintat o oferta pentru preluarea controlului Bancii Comerciale Carpatica, tranzactie care nu s-a mai concretizat.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Creditul Racheta: cum arata produsul de finantare lansat de OTP Bank