Cele cinci SIF-uri detin impreuna la BCR 30,22% din actiunile bancii. Prin urmare, orice anunt referitor la aceasta banca se reflecta pozitiv sau negativ in actiunile lor. Anuntul privind listarea BCR la bursa in maximum trei ani a fost perceput pozitiv de catre investitori. „Faptul ca BCR va fi listata la bursa in trei ani i-a facut pe jucatorii de pe piata de capital sa cumpere aceste actiuni“, sustine Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.

Sefii SIF-urilor sint multumiti

„Listarea BCR la bursa este clar in avantajul SIF-urilor. Dar aceasta listare depinde de cum se vor comporta austriecii de la Erste Bank, dar mai ales de ce urmaresc ei“, sustine Petre Pavel Szel, presedinte-director general la Muntenia Invest, firma care administreaza activele SIF Muntenia. Daca doreste, Erste Bank poate bloca procesul de listare al bancii la bursa prin scoaterea la vinzare a noilor actiuni la un pret mult mai mare decit cel real. Si atunci listarea poate esua. E drept, mai este mult pina acolo. Un alt punct din contractul de privatizare care multumeste conducerea Mun-tenia Invest este cel referitor la modul de acordare a dividendelor. Actionarii Bancii Comerciale Romane (BCR) vor incasa dividende aferente anului trecut in suma de cel mult 50% din profitul net obtinut in 2005’’, se spune in contract. In anii trecuti, valoarea dividendului distribuit de BCR a fost in procente la fel, adica in jur de 50%. Tot asa avem si la o alta banca aflata la bursa. Este vorba despre BRD-Société Générale, unde in 2004 profitul distribuit a fost putin mai mare de 50%, dar in 2003 a fost mai mic“, ne-a explica situatia Petre Pavel Szel.

Cum au evoluat SIF-urile

Ieri, in sedinta bursiera, indicele BET-FI, cel care da cresterea medie a SIF-urilor, s-a majorat cu 2,82%. Cel mai bine au crescut actiunile SIF Oltenia cu 3,93%, care detine 6,22% din actiunile BCR. S-au miscat bine si actiunile SIF Banat-Crisana cu 2,77%, SIF Transilvania cu 2,61%, SIF Moldova cu 2,39% si SIF Muntenia cu 2,21%. Trebuie spus ca aceste patru SIF-uri au la BCR aceleasi procente de actiuni, adica sase. De la inceputul acestui an, SIF-urile s-au majorat in medie cu peste 10%, cele mai bune randamente inregistrindu-se la SIF Moldova - 14,22%. Urmeaza SIF Oltenia cu o majorare de 13,22%, SIF Transilvania cu 12,38%, SIF Muntenia cu 8,18% si SIF Banat-Crisana cu 6,12%. „Personal, cred ca actiunile SIF-urilor vor mai creste in viitor“, spune Marius Plugaru, director SSIF Ieba Trust.