Fondul de Garantare a Creditului Rural SA (FGCR) a acordat, in 2005, un volum de garantii cu 26,4 la suta mai mare fata de cel acordat in 2004, cresterea fiind sustinuta de garantiile acordate pentru investitii, potrivit directorului general al FGCR, Veronica Toncea.

Potrivit datelor anuntate de FGCR, in 2004 garantiile acordate au depasit 2.654 miliarde lei vechi, deci in 2005 valoarea acestora a depasit 3.354 de miliarde. Din aceasta suma, aproape 75% a fost acordata pentru garantarea creditelor de investitii. "Garantiile acordate in cursul anului 2005 pentru realizarea obiectivelor de investitii au reprezentat 74,58 la suta din total, restul fiind garantiile acordate pentru creditele de productie pe termen scurt", a declarat Toncea.

Numarul producatorilor agricoli care au beneficiat de garantia FGCR SA in 2005 a fost de 3.463, in crestere cu 16 la suta fata de 2004. "Aceasta crestere a fost sustinuta in urma aprobarii si aplicarii Legii nr. 218/2005 privind stimularea absorbtiei fondurilor SAPARD prin preluarea riscului de catre fondurile de garantare", a explicat directorul general al FGCR.
Fondul de Garantare a Creditului Rural are incheiate conventii de lucru cu 22 de institutii financiar-bancare de pe piata romaneasca, insa, in 2005, doar pentru 12 institutii au fost solicitate si acordate garantii. "Principalul creditor al sectoarelor eligibile pentru Fond ramane, in continuare, BCR, cu o pondere de 60 la suta, insa este de mentionat ca in ultima perioada au oferte atractive si alte banci, precum BRD, Banca Transilvania, CEC, cat si altele", a subliniat Veronica Toncea. Potrivit directorului general al FGCR, riscul de neplata in cazul garantiilor acordate a ramas la acelasi nivel din 2004, respectiv de 0,6 la suta.

FGCR SA este o societate comerciala infiintata in anul 1994, cu sprijinul logistic si financiar de la Uniunea Europeana, cu scopul de a facilita finantarea sectorului privat din agricultura si industria alimentara. Fondul faciliteaza accesul la credit prin acordarea de garantii bancilor comerciale, garantii suplimentare fata de cele prezentate de beneficiar. Suma garantata de FGCR reprezinta maxim 50 la suta din valoarea creditului de productie pe termen scurt, respectiv 70 la suta din valoarea creditului de investitii pe termen scurt/mediu si lung
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online. Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară. În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:

Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri F