Subscrierile membrilor asociatiei nationale a asiguratorilor au scazut cu 8,7% in primele sase luni, la 3,3 miliarde de lei, pe fondul reducerii cu 12% a veniturilor din asigurari generale, a anuntat Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR).
Membrii UNSAR au o pondere de circa 80% in totalul subscrierilor la nivelul pietei de profil.

Datele semestriale la nivelul pietei nu au fost comunicate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.

"Daca la nivelul intregii piete, tendinta este de scadere, analiza celor doua linii principale de subscriere, asigurarile generale, respectiv cele de viata, confirma trendul diferit inregistrat de acestea in perioada de raportare. Astfel, la jumatatea anului in curs, asigurarile generale au scazut cu 12% fata de primul semestru din 2010. Principalele linii de business care au contribuit la scaderea inregistrata sunt RCA si Carte Verde (-25%), in principal ca urmare a reducerii tarifelor de prima si politele CASCO (-17%), rezultat al prabusirii vanzarilor de automobile noi pe fondul crizei economice", se arata intr-un comunicat al UNSAR, preluat de Mediafax.

La polul opus, cresteri au inregistrat asigurarile pentru bunuri si cladiri (property), cu un plus de 23%, evolutie sustinuta de politele obligatorii de locuinte, care au influentat pozitiv si vanzarile de asigurari facultative de locuinte.

In privinta despagubirilor, asiguratorii au achitat pe segmentul asigurarilor generale suma de 1,8 miliarde de lei, la care se adauga rezerva de daune avizata de circa 1,4 miliarde de lei.

"Desi sumele platite de asiguratori au scazut cu circa 8% pe fondul reducerii volumului de prime subscrise, rata daunei, respectiv rata daunei combinata la nivelul portofoliilor membrilor UNSAR, se mentine la un nivel ridicat, in special pe liniile de asigurari auto (CASCO, RCA)", se mai arata in comunicat.

In perioada analizata, asigurarile de viata si-au mentinut trendul usor ascendent inregistrat si in anii 2009-2010, subscrierile depasind 732 milioane de lei, in crestere cu 5,2% fata de aceeasi perioada din anul precedent.

"Desi indemnizatiile platite de asiguratori pentru contractele in vigoare s-au mentinut in 2011 la nivelul celor din anul precedent (circa 55 milioane de lei), rezervele tehnice aferente asigurarilor de viata au crescut cu circa 13%, la 4,1 milioane de lei in perioada ianuarie-iunie 2011", se mai spune in comunicat.

UNSAR este organizatia profesionala a companiilor de asigurare, constituita in anul 1994, la initiativa a 13 asiguratori, in scopul dezvoltarii, extinderii, colaborarii si cooperarii in domeniul asigurarilor si reasigurarilor pe plan intern si international.

In prezent, asociatia numara 22 de membri - Allianz-Tiriac, Ardaf, Asirom, Astra, Aviva Asigurari de Viata, AXA Asigurari, BCR Asigurari, BCR Asigurari de Viata, BRD Asigurari de Viata, Carpatica Asig, Certasig, ERGO Asigurari de Viata, Eureko Romania, Euroins, FATA Asigurari, Garanta, Generali, Grawe, Groupama, ING Asigurari de Viata, Platinum, UNIQA Asigurari si UNIQA Asigurari de Viata.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri