O alta amenintare la adresa SIF-urilor o reprezinta previzibilele majorari de capital la care Erste Bank va recurge. Precedente exista, Erste a retras de la bursa din Cehia banca Ceska Sporitelna, recurgand la majorari de capital la care minoritarii nu au mai participat (in anul 2000 Erste cumparase pachetul de control de 52%, iar 5 ani mai tarziu detinea 97% din actiuni).

In plus, SIF-urile au o problema suplimentara: chiar daca ar reusi sa faca bani pentru a subscrie, sunt limitate de reglementarile CNVM (nu pot plasa mai mult de 10% din activul net intr-un singur emitent).

Chiar si in ipoteza ca ar primi o derogare, acestea ar putea face fata eventual majorarii de capital ce ar precede listarea bancii la bursa si mai greu celor ulterioare. E adevarat, BRD nu a adoptat o astfel de strategie dupa ce a fost achizitionata de Societe Generale si a virat disciplinata mai departe dividende minoritarilor. Sa nu uitam insa un detaliu: vanzarea BRD s-a facut pe o suma simbolica (sub 400 milioane de euro), iar cedarea ulterioara a pachetului rezidual de la AVAS a ocolit mai departe bursa, astfel incat francezii nu s-au mai simtit datori sa adopte o strategie agresiva postprivatizare. Cum listarea BCR a fost o conditie ca SIF-urile sa renunte la prevederea din statutul bancii ce prevedea ca toate deciziile majore sa se ia in AGA cu o majoritate de 75% din capitalul social, declaratiile de fronda care apar acum din partea conducerilor SIF par tardive. E greu de presupus ca mogulii SIF vor renunta sa ratifice aceasta intelege intr-o viitoare AGA de la BCR, ce va consfinti modificarea statutului. Mai ales ca o parte dintre ei, dupa ani buni de domnie si afaceri controversate pe banii SIF, pot fi stransi usor cu usa de autoritati sa renunte la dreptul de veto din "simt patriotic".

Erste n-ar fi achizitionat BCR platind peste 3,7 miliarde euro daca nu li s-ar fi garantat mana libera, iar lamentarile conducerilor SIF au darul, mai degraba, sa lanseze un mesaj catre propriii actionari: "Vedeti cum ne-am zbatut pentru voi?".

Am cerut precizari legate de pozitia privilegiata a SIF-urilor si oportuniatea unor majorari de capital conducerii Erste Bank. Am primit din partea Hanei Cygonkova, purtatorul de cuvant al Erste Bank pentru Europa Centrala si de Est un raspuns dipolomatic, destul de ambiguu. "In trecut, aproape orice decizie de la BCR avea nevoie de de o majoritate de 75% pentru a fi adoptata. In timpul procesului de privatizare, acest lucru a trebuit adaptat in functie de standardele internationale. Conform lor, doar deciziile foarte importante precum schimbarea sediului central, lichidare, fuziune etc - ar avea nevoie de o astfel de majoritate. Singura exceptie o reprezinta situatia listarii bancii la bursa, in conformitate cu obligatiile asumate in contractul de privatizare. Dupa parerea noastra BCR are suficient capital si nu este necesara majorarea lui. Oricum, o astfel de decizie are inca nevoie de o majoritate de 75%" (Hanei Cygonkova, Spokesperson fot Central and Eastern Europe).

Cat valoreaza actiunile bancilor?

Esrte Bank a platit 3,75 miliarde de euro pentru 62% din BCR. Este pretul pentru un pachet de control, iar pentru a afla valoarea unor detineri minoritare, ar trebui sa aplicam un discount de minimum 20%. Cu alte cuvinte, detinerile SIF la BCR nu reprezinta 360 milioane de euro, ci putin peste 300 de milioane. La BRD, lucrurile sunt mai simple, considerand o detinere medie de 5%, fiecare SIF are in jur de 160 milioane de euro. Acesti bani nu revin direct actionarilor SIF, ci sunt gestionati in numele lor de conducerea societatilor de investitii, asa ca n-ar strica sa aplicam si in acest caz un discount de administrare tot de 20%. Per total, rezulta ca detinerile la BCR si BRD acopera intre 1,6 si 2,5 lei noi din pretul fiecarei actiuni, in conditiile in care acestea se tranzactioneaza la bursa intre 1,8 si 2,9 lei. Evaluarea noastra pleaca insa de la pretul platit de Erste Bank. Detinerile SIF pot valora mai mult sau mai putin in momentul listarii BCR.

BCR prin vizorul Erste

Potrivit ultimului raport al Raiffeisen Centrobank (26 ianuarie), recomandarea pentru actiunile Erste Bank a urcat la "buy" de la "hold". Analistii bancii se asteapta ca pretul unei actiuni Erste sa urce intr-un an de la nivelul de 45,8 la 52 de euro. Estimarea lor se bazeaza pe faptul ca actiunile se tranzactioneaza acum la un PER de 13,3 raportat la profitul estimat pentru 2007 (fata de un minim 14,2 pentru un grup de banci din Polonia, Cehia, Ungaria luat in discutie) si presupun un indicator ROE de 13% (profit raportat la capitalul propriu) si o rata de crestere de 4%. In ceea ce priveste evolutia profitului Esrte Bank, analistii Raiffeisen Centrobank mizeaza pe 804 milioane de euro in 2006 (inclusiv BCR, pentru care se estimeaza o crestere de la 217 milioane de euro in 2005, la 272) si de 1,06 miliarde de euro in 2007.

Pentru a face rost de cele 3,75 miliarde de euro oferite pentru pachetul majoritar de la BCR (61,88%), Erste Bank a lansat o operatiune de majorare a capitalului social prin aport in numerar al actionarilor. Initial, Erste a anuntat ca va finanta achizitia printr-o emisiune de 2,4 miliarde de euro, majorand ulterior valoarea acesteia la 3 miliarde de euro. In momentul inchiderii ofertei publice (25 ianuarie), Erste Bank a aratat ca pretul de subscriere a fost de 45 de euro/actiune, suma adunata din piata ridicandu-se astfel la 2,65 miliarde de euro.

Drepturile de preemptiune au fost exercitate in proportie de 60%, iar actiunile asupra carora nu s-a exercitat dreptul de preemptiune au fost suprasubscrise de aproximativ 1,7 ori. In urma majorarii de capital, Erste a ajuns la o capitalizare bursiera de 14 miliarde de euro si un free-float de 64%.

Sursa: http://www.baniinostri.ro/dinrevista/pro_si_contra_articol.php?ContentID=104

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri