Un numar ridicat de romani (aproximativ 0,45 milioane) s-au indatorat atat la banci, cat si la institutiile financiare nebancare (IFN), categorie in care intra companiile de leasing si credite de consum.

Raport

Cea mai riscanta categorie de debitori in privinta rambursarii este formata din cei care au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN): aproximativ 450.000 de romani se afla pe aceasta lista, potrivit unui raport BNR.

Numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN este de circa 4,2 milioane persoane (respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in iunie 2011), in scadere cu 6% fata de anul 2009, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2011.

Cresterea gradului de cultura financiara a populatiei este o necesitate pentru gestionarea mai buna a indatorarii, potrivit Bancii Centrale, astfel incat viitoarele decizii de acest fel sa fie luate pe baza unei mai bune cunoasteri a riscurilor.

BNR avertizeaza ca riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor.

"Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate", releva raportul citat.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri