Cea mai riscanta categorie de debitori in privinta rambursarii este formata din cei care au in medie trei credite (doua la banci si unul la IFN): aproximativ 450.000 de romani se afla pe aceasta lista, potrivit unui raport BNR.

Numarul persoanelor cu credite la banci sau IFN este de circa 4,2 milioane persoane (respectiv circa 43% din populatia activa a Romaniei, in iunie 2011), in scadere cu 6% fata de anul 2009, se arata in raportul BNR asupra stabilitatii financiare pe 2011.

Cresterea gradului de cultura financiara a populatiei este o necesitate pentru gestionarea mai buna a indatorarii, potrivit Bancii Centrale, astfel incat viitoarele decizii de acest fel sa fie luate pe baza unei mai bune cunoasteri a riscurilor.

Citeste si:

BNR avertizeaza ca riscul de credit ramane principala vulnerabilitate a sectorului bancar, dar in perspectiva presiunea asupra calitatii activelor bancare va scadea, in contextul consolidarii treptate a cresterii economice si al intaririi gestiunii riscurilor la nivelul bancilor.

"Alte provocari pentru perioada urmatoare au in vedere gestionarea riscului de contagiune ce s-ar manifesta in cazul unor evolutii adverse pe pietele internationale ca urmare a crizei datoriilor suverane sau a incetinirii semnificative a cresterii economice in economiile dezvoltate, echilibrarea structurii pe monede a fluxurilor de credite noi si imbunatatirea instrumentarului de interventie rapida in cazul institutiilor de credit aflate potential in dificultate", releva raportul citat.