O alta banca chineza a suspendat tranzactiile de tip interest rate swap cu mai multe banci europene, scrie Mediafax.

Infornatiile arata ca institutiile de credit din China s-au alaturat numarului tot mai mare de banci care incearca sa-si reduca expunerea pe zona euro.

Printre bancile vizate de decizia institutiilor de credit chineze se numara Societe Generale, BNP Paribas si Credit Agricole, cel mai mari grupuri financiare franceze.

Bank of China a suspendat tranzactiile cu bancile franceze si din cauza reducerii ratingurilor de credit ale acestora de catre agentia Moody's, au adaugat sursele citate.

Banca chineza a intrerupt tranzactiile si cu grupul elvetian UBS, care a anuntat recent o pierdere de 2,3 miliarde de dolari cauzata de tranzactii neautorizate efectuate de un trader.

Citeste si:

Contactati de Reuters, reprezentantii Societe Generale, UBS, Credit Agricole si BNP Paribas au refuzat sa comenteze informatiile.

Mai multe banci din Asia si-au restrans in ultimele luni expunerea la bancile europene, pentru a evita riscurile asociate intrarii Greciei in default (incapacitate de plata) si alte potentiale incidente similare in zona euro.

Bancile europene au apelat la liniile swap oferite de Banca Centrala Europeana, pentru a evita costurile ridicate ale finantarii in dolari si incertitudinile privind riscul de contraparte de pe pietele interbancare.

Cu toate acestea, decizia de a intrerupe tranzactiile de tip interest rate swap dezvaluie o ingrijorare profunda.

Alte banci chineze importante, precum Industrial and Commercial Bank of China, China Construction Bank si Agricultural Bank of China, au afirmat pentru Reuters ca functioneaza in conditii normale.