BNR ar putea reduce rata de politica monetara cu 0,25 puncte in sedinta din noiembrie, de la 6,25% la 6%, iar in 2012 cu inca 0,5 puncte, pana la 5,5%, atitudine prudenta chiar daca inflatia coboara in intervalul tintit, fiind necesara consolidarea noului nivel, potrivit BRD-Groupe Societe Generale, scrie Mediafax.
"Inflatia este cea mai buna veste din acest an si, desi nimeni nu s-a asteptat la aceasta revenire, probabil va fi atinsa tinta stabilita de BNR. Dar o inflatie de 3,5% nu va aduce schimbari mari de politica monetara Trebuie mai intai consolidat acest nivel", a declarat Florian Libocor, economistul-sef al BRD-Groupe Societe Generale.

Potrivit raportului macroeconomic de toamna al BRD, inflatia va inchide acest an la un nivel de 3,8% si va cobori la 3,6% in 2012 si 3% in 2013.

"Daca lucrurile merg pe trendul actual, este foarte posibil ca pe 2 noiembrie BNR sa dea o decizie semnal prin reducerea modica a dobanzii de politica monetara, cu 0,25 puncte procentuale, care sa transmita incredere in economie, atat firmelor, cat si populatiei. Dupa aceea, ete posibil sa vedem si o noua reducere a ratei rezervelor minime obligatorii", a spus Libocor.

Analistul macroeconomic al BRD Monica Croitoru a punctat ca, in conditiile unei inflatii de 3,5% in 2012 si a unei rate de politica economica de 5,5% pe an, dobinda reala de 200 de puncte de baza ramane foarte inalta in contextul unei tari cu rating investitional, ceea ce va face foarte atractive titlurile de stat emise de Romania.

BNR a decis in sedinta CA de politica monetara din septembrie sa mentina dobanda de politica monetara la 6,25% pe an si nivelul rezervelor minime obligatorii. Banca centrala nu a mai modificat dobanda de politica monetara de la 4 mai 2010, cand a redus rata cu 0,25 puncte, la minimul istoric de 6,25%. In primele patru sedinte de politica monetara din 2010, BNR a coborat dobanda cu 1,75 puncte procentuale, de la 8%.

Preturile de consum au scazut in septembrie pentru a patra luna consecutiv, pe fondul ieftinirii alimentelor, astfel ca inflatia anuala a coborat la 3,45%, nivelul minim de dupa 1990, si a intrat in intervalul tintit de BNR pentru acest an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, declara in urma cu doua saptamani, la Romania Financial Forum 2011, ca rata anuala a inflatiei a coborat sub 4% in septembrie si a intrat astfel in tinta bancii centrale.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri