Provizioanele nete au scazut in primele noua luni din acest an cu 20%, la 384,8 milioane lei (91,5 milioane euro). In aceeasi perioada a anului trecut, banca a realizat provizioane de 480,6 milioane lei.

Scaderea a fost determinata de calitatea portofoliului de credite, care a dat semne de stabilizare in ultima perioada, spun oficialii bancii.

"In ciuda contextului economic care s-a mentinut dificil, la Banca Transilvania am inregistrat rezultate in conformitate cu asteptarile noastre. Profitul obtinut, solvabilitatea si lichiditatea BT foarte buna, precum si provizioanele mai mici sunt doar cateva dintre aspectele strategiei noastre pentru acest an. Avem un plan responsabil, realist si prudent, ingredientele necesare pentru a ne indeplini obiectivele trasate pentru 2011", a declara directorul general al Bancii Transilvania, Robert Rekkers, intr-un comunicat de presa.

Soldul provizioanelor la Banca Transilvania era de 1,69 miliarde lei la finalul lunii septembrie, cu 25,1% peste nivelul inregistrat la sfarsitul anului 2010, de 1,35 miliarde lei.

Profitul brut realizat de Banca Transilvania in primele noua luni ale acestui an a urcat la 143,8 milioane lei (34,2 milioane euro), fata de 100,1 milioane lei, cat a fost la 30 septembrie 2010.

Citeste si:

Cele mai mari venituri, de 747 milioane lei, au provenit din dobanzi si au fost cu 2% peste cele inregistrate in perioada de referinta de anul trecut, de 734,9 milioane lei.

"Din acest sold, suma de 292 milioane lei reprezinta provizioane nedeductibile fiscal, constituite suplimentar, pentru ca Banca Transilvania are o abordare prudenta a managementului riscului de credit, adaptat contextului economic actual si provizionand mai mult decat este reglementat", se mentioneaza in comunicat.

Creditele neperformante
, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezenta 8,67% din totalul portofoliului de credite, la sfarsitul trimestrului trei al anului 2011.

Totodata, cheltuielile operationale au avansat cu 8%, la 565,9 milioane lei, de la 523,3 milioane lei. Majorarea a fost determinata de extinderea retelei teritoriale, Banca Transilvania ajungand la 546 de sedii la finalul lunii septembrie 2011.

Tot ca urmare a extinderii activitatii Bancii Transilvania, si cheltuielile cu personalul au crescut cu 5% fata de perioada similara a anului trecut, de la 264,86 milioane lei la 278,04 milioane lei.

Sursa imagine: Compania