Radu Mustatea, presedintele directoratului Astra Asigurari, se va retrage din acesta functie, incepand cu anul urmator cand mandatul sau de management va expira si pentru a se lansa in antreprenoriat. Citeste mai jos care au fost realizarile sale in cadrul companiei Astra Asigurari.
“Consider ca este cel mai potrivit moment pentru a ma implica in proiecte personale, pe care le am in vedere de ceva vreme si care solicita efortul meu 100%”, a precizat Radu Mustatea (foto).

Cu o diploma in fizica la Universitatea din Bucuresti si absolvent al unui program de Master in finante, banci si burse de valori, Radu Mustatea si-a inceput cariera in industria asigurarilor la compania Ardaf, in anul 1995, unde a fost avansat rapid ca sef al filialei din Bucuresti.

Dupa ce a parasit Ardaf, Radu Mustatea s-a alaturat echipei de management a companiei AGI Romania pe care a si condus-o din 2002, din pozitiile de director adjunct si director general. Din 2005 sa alaturat Astra Asigurari ca sales manager, director deneral, iar in anul 2006 a fost numit presedinte al Directoratului companiei. Astra Asigurari s-a desprins in anul 1991 din compania de stat ADAS si dispune de 238 unitati teritoriale in toata tara.

Daca in 2006, Astra Asigurari a subscris prime brute de 301 milioane de lei si se afla 5 (conform statisticilor UNSAR) intr-o piata controlata puternic de Allianz Tiriac Asigurari, Radu Mustatea a reusit sa repozitioneze compania pe piata de profil, care in anul 2010 a inregistrat anul trecut un volum de prime brute subscrise de 1,11 miliarde de lei, in crestere cu 37% fata de 2009 si a urcat pe primul loc in Topul asiguratorilor din Romania.

La sfarsitul anului 2009 primul loc in topul asiguratorilor era ocupat, dupa nivelul primelor subscrise, de Allianz-Tiriac. Veniturile Allianz-Tiriac din asigurari generale si de viata au scazut insa anul trecut cu 20%, la 1,03 miliarde de lei, ceea ce a plasat Astra, controlata de omul de afaceri Dan Adamescu, pe primul loc in topul companiilor de profil.

„Am reusit sa crestem si sa consolidam businessul intr-o perioada dificila pentru intreaga economie. Din pacate, vremurile bune pentru piata de asigurari din Romania nu se contureaza inca la orizont. Astra Asigurari isi propune in 2011 cresteri pe segmentul asigurarilor de viata si de sanatate si pe linia asigurarilor de tip property”, declara, la sfarsitul anului 2010, Radu Mustatea.

Tot in mandatul lui Mustatea, Astra Asigurari a fost prima companie romaneaca de asigurari care a deschis o sucursala in afara Romaniei. Compania a intrat pe piata din Ungaria in toamna anului 2010, inaugurand sucursala ASTRA BIZTOSITO de la Budapesta, unde subscrie pentru inceput pe segmentele: RCA, property si Casco. Decizia de extindere pe piata din Ungaria face parte din planul strategic de dezvoltare pe care compania si l-a propus pentru anul 2010.

"In urma unui studiu realizat pe piata de profil din Ungaria, am constatat ca aceasta prezinta multe similitudini cu cea din Romania. De aceea am decis sa ne extindem spre Vest si sa implementam know-how-ul romanesc, dublat de experienta pe care o avem in politica de instrumentare a dosarelor de dauna, pe piata din Ungaria. Aceasta experienta va fi foarte importanta in adoptarea strategiei de dezvoltare ulterioara a companiei", declara Radu Mustatea, la momentul extinderii.

In primele trei luni din acest an, sucursala din Ungaria, deschisa la sfarsitul anului 2010 a inregistrat prime brute subscrise in valoare de 10,5 milioane de euro. Piata asiguratorilor din Ungaria este reprezentata de un numar de 31 de companii de asigurari, iar cei mai importanti jucatori sunt Allianz si Generali Providencia, urmate de Groupama, Aegon si ING. In Ungaria, compania a incheiat parteneriate cu 300 de brokeri si ocupa locul 2 in topul asigurarilor de RCA, in prima parte din 2011.

Astra Asigurari este si membru fondator Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale (PAID) si subscrie polita de asigurare obligatorie a locuintei PAD si polita PAD complet. Ca membru fondator PAID, ASTRA detine participatia maxim admisa de lege de 15 % din pachetul de actiuni al acestui Pool de asigurare.

Managementul condus de Radu Mutstatea nu a scapat insa si de critici. Printre cele mai recente au fost acuzatiile aduse de Asociatia Societatilor de Service Auto Independente (ASSAI) privind utilizarea de piese auto contrafacute. Asociatia a acuzat Astra ca "urmareste o politica de crestere a profitului, bazata insa pe refuzuri nejustificate de plata a despagubirilor datorate conform politelor de asigurare, forteaza service-urile auto din Romania sa utilizeze piese auto de calitate proasta, neagreate de catre producatorii auto, criteriul de selectie al pieselor fiind pretul cel mai scazut pentru repararea autovehiculelor asiguratilor/pagubitilor indreptatiti".

De asemenea, ASSAI informeaza ca Astra se situeaza in topul societatilor de asigurari rau - platnice; doar la Judecatoria Sectorului 3 din Bucuresti, liderul pietei de profil figurand cu un numar de 1.554 de dosare aflate pe rol, in perioada 2010 – 2011 (aprox. 100 de dosare/luna). Astra a precizat ulterior ca nu a impus niciodata un mod de lucru ilegal in relatia cu service-urile auto partenere si cu furnizorii de piese de schimb.

De altfel, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a primit si solutionat in primele noua luni ale anului 2011 un numar de 4.888 de reclamatii si sesizari cu privire la activitatea companiilor de asigurari, cele mai multe la Euroins, Carpatica si Astra. Cele trei societati detin impreuna o cota de 36,9% din totalul pietei RCA.

Compania Astra Asigurari, a ramas liderul pietei romanesti de profil si in primele 9 luni ale anului in curs, cand a subscris valoric un volum de prime brute de 870,3 milioane de lei, in crestere cu 3,47%, comparativ cu aceeasi perioada de anul trecut. Astra Asigurari este urmata de Allianz-Tiriac, in topul companiilor de profil din Romania, cu subscrieri de 804 milioane de lei.

Defalcat, compania a subscris prime brute in valoare de 855 de milioane lei pe segmentul de asigurari generale si 15,3 milioane lei pe asigurari de viata. In acelasi timp, Astra a inregistrat in primele 9 luni ale anului in curs un profit contabil net in crestere cu 333% fata de perioada similara a anului 2010, de la 18 milioane de lei la 78 milioane de lei.

Nu in ultimul rand, Radu Mustatea si-a exprimat, deseori, opinia cu privire la politica de preturi practica la nivelul pietei de asigurari, pe segmentul de raspundere civila auto. "Suntem ingrijorati de politica de preturi mici practicata la aceste tipuri de asigurari, politica pe care Astra o priveste cu retinere, in contextul in care valoarea daunelor creste in mod constant. De fapt, aceasta situatie a condus si la scaderea pietei de asigurari generale in ansamblu", a spus Radu Mustatea.

Piata asigurarilor a fost, in principal, afectata la nivelul a doua importante surse generatoare de new-business folosite de catre companii, si anume prin scaderea activitatii de leasing, precum si de diminuarea creditelor auto acordate de banci. Acestea, cumulate cu majorarea ratei somajului si diminuarea veniturilor disponibile ale populatiei a determinat o scadere pe clasele auto facultative (Casco) la nivelul intregii piete. Ca urmare, companiile de asigurari au lansat numeroase oferte promotionale si politici tarifare tot mai agresive pe segmentul auto, chiar in conditiile in care asigurarile auto genereaza cele mai mai pierderi.

De altfel, daunele platite de Astra Asigurari, liderul pietei romanesti de profil, pe segementele RCA si Casco au inregistrat o crestere cu 30% in primele 9 luni ale anului 2011, comparativ de aceeasi perioada a anului trecut. Cuantumul daunelor a crescut de la 342, 6 milioane de lei in 2010 la 445,5 milioane de lei in 2011. Pe segmentul RCA, daunele platite de companie, in primele 9 luni ale anului 2011, au fost de 283 de milioane de lei (peste 62.000 de dosare solutionate), iar pe segmentul Casco au fost de 162 de milioane de lei (mai mult de 42.000 de dosare solutionate).

Citeste si: Ei conduc cei mai tari asiguratori: Cunoaste-i pe sefii din Top 10

Asiguratorul Astra este detinut direct de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. Epsilon Estate Provider SRL este controlata de The Nova Group Investments BV (Olanda), cu 99% din actiuni, restul de 1% fiind detinut de The Nova Group Investments Romania. Grupul de firme Nova este controlat de Dan Adamescu.

Dupa plecarea sa, incepand cu 1 ianuarie 2012, conducerea liderului pietei de asigurari din Romania va fi preluata, de catre Alexander Adamescu, fiul actionarului principal, Dan Adamescu.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri