Rusia pregătește un nou test cu racheta cu propulsie nucleară Burevestnik. Este una dintre ”armele-minune” anunțate de Putin încă din 2018 și care până acum au fost la de puțin eficiente ca armele-minune ale lui Hitler de la sfârșitul celui de-al Doilea Război Mondial.

Potrivit Moscow Times, este al 14-lea test al acestei rachete, poreclită de experții americani ”Cernobîlul zburător”. Ea a fost descrisă de oficialii de la Pentagon în 2021 ca fiind o "armă unică cu capacitate de rază de acțiune intercontinentală".

Practic, nu doar că poate transporta un focos nuclear, dar are și propulsie nucleară – un reactor încorporat, de dimensiuni reduse, care i-ar oferi rază de acțiune mult mai mare decât a oricărei alte rachete de croazieră non-balistice. Teoretic, Burevestnik ar putea chiar să zboare în jurul Pământului de mai multe ori înainte de a-și atinge ținta.

De asemenea, poate zbura la altitudine mică, ceea ce o face "invizibilă", deoarece este sub raza de acțiune a majorității sistemelor de detectare a rachetelor. Nu e de mirare că Vladimir Putin a prezentat-o în 2018 printre armele-minune ale Rusiei, descriind-o drept "un tip de armament complet nou", cu "rază de acțiune și capacitate de manevră nelimitată".

Însă testele nu s-au încheiat, până acum, cu succes. În 2019, o rachetă Burevestnik s-a prăbușit în Marea Barents iar misiunea de recuperare a resturilor ei s-a sfârșit cu moartea a 7 oameni. Norul radioactiv rezultat din explozie a ajuns până în Peninsula Scandinavă.

De ce a fost poreclită racheta ”Cernobîlul zburător”

Ca urmare, un an mai târziu, trimisul special american pentru controlul armelor a cerut Rusiei să nu mai testeze astfel de proiecte periculoase. El a descris Burevestnik drept ”un Cernobîl zburător”, precizând că racheta lasă în urmă și o dâră radioactivă, iar căderea sa duce la contaminarea zonei respective, chiar dacă nu explodează.

Nu este de mirare că toate testele, inclusiv cel de acum, au loc în nordul extrem al Rusiei. Experții americani susțin însă că și dacă al 14-lea test va fi un succes, mai e mult până când racheta să devină operațională. Vladimir Putin a insistat însă ca această armă, descrisă de analiști drept ”racheta sa de suflet”, să fie gata cât mai rapid, pentru a oferi o capacitate de ripostă în cazul unui război nuclear cu Occidentul.

Sursa foto: Ministerul rus al Apărării

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri