Rezervele valutare ale Bancii Nationale a Romaniei au scazut in noiembrie cu 454 milioane euro comparativ cu luna precedenta, pana la un nivel de 31,7 miliarde euro, in conditiile in care analistii au suspectat ca banca centrala a intervenit pe piata valutara pentru a sustine leul.

BNR spera ca emisiunea de obligatiuni denominate in dolari din aceasta luna realizata de Ministerul de Finante sa normalizeze conditiile de lichiditate din piata, insa esecul acesteia a limitat spatiul bancii centrale de a sprijini leul.

In octombrie, rezervele valutare se ridicau la aproape 32,2 miliarde euro, in scadere cu peste 1,4 miliarde euro fata de luna anterioara. Astfel, in numai doua luni "s-au evaporat" aproape 1,9 miliarde euro din rezerva BNR.

Potrivit BNR, intrarile la rezervele valutare au fost de 1,1 miliarde euro, reprezentand alimentarea contului Comisiei Europene, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de institutiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finantelor Publice si venituri din administrarea rezervelor internationale.

La capitolul iesiri s-a consemnat o suma de 1,55 miliarde euro, reprezentand plati de rate si dobanzi in contul datoriei publice denominate in valuta, modificarea rezervelor minime in valuta constituite de banci.

Rezerva de aur s-a mentinut la 103,7 tone, echivalentul a 4,27 miliarde euro.

Rezervele internationale ale Romaniei (valute plus aur) totalizau la finele lunii noiembrie 36 miliarde euro, fata de 36,3 miliarde euro la 31 octombrie 2011.

Platile scadente in luna decembrie in contul datoriei publice denominate in valuta, directe sau garantate de Ministerul de Finante, insumeaza 108,3 milioane euro.

foto: sxc.hu


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Ministerul Finantelor s-a imprumutat astazi la banci 90 de mil. de lei