Una dintre reglementarile recent adoptatei legi a Institutiilor Financiare Nebancare impune un capital minim de 200.000 de euro pentru societatile de leasing. Buna sau rea, masura a fost indelung contestata de reprezentantii societatilor direct vizate. \"Noile reglementari ale BNR promoveaza concurenta neloiala\" spunea fostul presedinte al ASLR, Cornel Constantinescu in timp ce actualul presedinte, Bogdan Aparhidean, considera ca \"fuziunile sunt singura sansa pentru societatile mici\".
Cu toate acestea, Florin Georgescu, prim-viceguvernator al BNR a anuntat ieri ca Banca Centrala va impune un plafon de indatorare pentru clientii companiilor de leasing.

"Institutiile financiare nonbancare vor intra, cel mai probabil, si sub incidenta Biroului de Credit. Nu stiu cum vor fi normele, dar va trebui sa existe si un nivel de plafonare pentru gradul de indatorare al populatiei", a afirmat Georgescu la un seminar pe teme economice.

Nemultumiti de noua lege

Chiar daca societatile de leasing au inaintat BNR o serie de propuneri privind reglementarile financiare nebancare, Legea IFN a fost alcatuita fara acestea. Astfel, actul normativ nu a tinut cont de propunerile Asociatiei Societatilor de Leasing din Romania. De aceea, sustine Asociatia vor fi avantajate firmele mari si puternice si se va ajunge la falimentarea celor mici si mijlocii. Potrivit ordonantei 28 (legea IFN) o societate care are activitatea de leasing trebuie sa aiba capital social de 200.000 euro, leasingul operational este inclus in reglementarile institutiilor bancare, fiind considerat un mod de creditare, se restrictioneaza emiterea de obligatiuni si se limiteaza dreptul la fuziune.

ASRL, in schimb sustine ca e nevoie de doar 100.000 euro capital social si de 200.000 euro fonduri proprii si considera ca leasingul financiar nu face parte din societatile de finantare, ci este o forma de inchiriere. Asociatia mai doreste emiterea de obligatiuni si dreptul la fuziune.

"Ma astept sa aiba loc fuziuni. Speram ca BNR sa accepte ca institutiile financiare nonbancare sa fuzioneze si cu SRL-uri, a declarat presedintele ASRL, Bogdan Apahidean. "ASRL vor sustine dezvoltarea leasingului prin discutii cu autoritatile pentru crearea unui cadru legal transparent si organizarea unor cursuri prin care conceptul de leasing sa fie mai bine inteles.

Concurenta neloiala

Unul dintre paragrafele legii precizeaza ca filialele IFN-urilor care nu sunt din Romania nu vor "beneficia"de aceleasi impuneri ca firmele romanesti."Se promoveaza concurenta neloiala, impotriva careia nu putem lupta" a declarat Cornel Constantinescu care a adaugat ca este foarte usor ca cineva sa-si faca o firma in afara tarii si apoi sa creeze o filiala in Romania.

Pe sistemul bancilor

In cazul bancilor, normele prudentiale stabilesc un nivel maxim de indatorare reprezentand 40% din veniturile unui client. Altfel spus, rata lunara si dobanda platita de o persoana fizica nu poate depasi 40% din salariile si celelalte venituri ale familiei. "Trebuie respectate de catre banci si vom verifica foarte riguros prevederile privind gradul de indatorare a persoanelor fizice", a adaugat Georgescu.

22%, cresterea leasing-ului in 2005

Valoarea totala a contractelor de leasing incheiate in 2005 pe piata romaneasca a crescut cu 22% fata de anul 2004. Cresterea a fost de 2,2 miliarde euro. Leasingul financiar a continuat sa reprezinte principala directie de derulare a contractelor atat ca valoare a bunurilor finantate, 95.5%, cat si ca numar de contracte, tot 95,5%. Leasingul operational a inregistrat scaderi in mod constant ajungand de la 7% in 2004 la 4 % in 2005. Ca destinatie , 67% din valoarea contractelor au fost destinate persoanelor juridice, 21% catre sectorul public si ONG-uri si doar 12% persoanelor fizice.

Unul din motivele care ar tine pe loc dezvoltarea leasingului ar fi durata scurta de 3-5 ani a contractelor. Durata in care ar trebui sa se dezvolte un contract de leasing ar trebui sa fie de 10 ani. Ca structura, autovehiculele au reprezentat 91,2% inregistrandu-se o usoara scadere fata de 92,2% in 2004. S-a remarcat o crestere a pozitiei de echipamente industriale/agricole cu 2% fata de 2004, ajungand la 6,1%.
La leasingul imobiliar s-a remarcat o crestere de la 0,2% la 0,4%. Nici in 2005 nu s-a dezvoltat acest segment chiar daca au existat firme interesate in acest domeniu, BCR Leasing si TBI. Fraudele comise de firma MTS Leasing, o reprezentanta a unei societati germane de leasing au tinut pe loc dezvoltarea leasingului imobiliar. Asteptarile in acest segment sunt optimiste in opinia vicepresedintele ASRL, Claudiu Stefanescu.

Pentru 2006 se apreciaza ca piata leasingu-lui va inregistra o stagnare in raport cu evolutia de pana acum. In acelasi timp vor creste costurile leasing-ului, fiind afectate cel mai mult persoanele fizice.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri