Semnarea Tratatului pentru Stabilitate certifica angajamentele Romaniei de a consolida finantele publice si de a aplica politici sanatoase, Romania fiind una dintre putinele tari UE care au adoptat deja de cativa ani masuri mentionate in Pact, a declarat, vineri, ministrul Finantelor, Bogdan Dragoi, scrie Mediafax.

"Romania a beneficiat de crestere economica semnificativa in perioada anterioara crizei, dar nu a folosit aceasta ocazie pentru a consolida sustenabilitatea finantelor publice. Limitarea deficitului structural la 0,5% din PIB nu va mai permite repetarea unor astfel de politici nesanatoase", a spus Dragoi, citat intr-un comunicat transmis de Ministerul Finantelor Publice.

Ministrul Finantelor a aratat ca Romania a intreprins deja masuri in linia celor mentionate in pact, in sensul reducerii deficitului bugetar, care s-a diminuat de la aproape 7% din PIB in 2009 la circa 4,4% din PIB anul trecut, tinta pentru acest an fiind de 1,9% din PIB.

"Romania este una dintre putinele tari care au luat deja masuri in sensul celor prevazute de Tratat, iar beneficiile deja se vad in credibilitatea castigata atat la nivel european cat si international, cele mai recente semnale fiiind scaderea costurilor de finantare si extinderea maturitatilor si a bazei de investitori", a afirmat el.

Dragoi a mentionat ca aplicarea Tratatului va stimula implementarea de politici economice mai ambitioase si va sprijini procesul de reducere a decalajelor de dezvoltare fata de celelalte state membre, prin schimbul de experienta cu statele performante.

In opinia ministrului, masurile prevazute vor asigura o mai mare transparenta a politicilor implementate de state si o ocazie de a penaliza mai rapid eventualele derapaje de la o politica fiscala sanatoasa.

MFP aminteste ca deficitul structural poate avea o valoare mai mare decat cea specificata, pana la maxim 1% din PIB, daca nivelul datoriei publice este semnificativ sub 60% din PIB si riscurile pentru sustenabilitatea finantelor publice pe termen lung sunt reduse.

Regula bugetara se introduce prin dispozitii nationale cu forta juridica obligatorie si caracter permanent, de preferinta constitutionale sau respectiv prin alt nivel care sa garanteze respectarea in integralitate in cadrul procesului bugetar national. Regulile trebuie sa fie in vigoare in legislatia nationala in termen de 1 an de la intrarea in vigoare a Tratatului.

Statele care fac obiectul unei proceduri de deficit excesiv instituie programe de parteneriat bugetar si economic cu caracter obligatoriu, monitorizate de catre Comisia Europeana si Consiliul UE.

Un numar de 25 state ale Uniunii Europene (UE), inclusiv Romania, dar fara Marea Britanie si Cehia, au semnat, vineri, pactul fiscal european, care prevede in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european.
Presedintele Traian Basescu, semnatar din partea Romaniei, a declarat, vineri, la Bruxelles, ca CE devine "jandarmul" respectarii elementelor cuprinse in Tratatul de guvernanta fiscala din UE.

Seful statului a precizat ca, "de bunavoie", cele 25 de state semnatare impart cu Comisia Europeana controlul pe politice fiscale si bugetare.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Balint, OTP: Cu o taxa de 0,2 - 0,4%, bancile pot sa traiasca in 2019