Gradul de penetrare al bancilor straine in sectorul bancar din Romania este de 60%, potrivit unui raport intocmit de Union of Greek Banks (EET) si citat de Novinite. Sectoarele bancare din Bulgaria si Albania au cea mai consistenta prezenta a capitalului strain, institutiile bancare straine avand o cota de 90% din piata in aceste tari. Romania se situeaza pe locul trei in Europa de Sud-Est in ceea ce penetrarea capitalului strain in sectorul bancar, chiar daca procesul de privatizare nu a fost inca incheiat.

Raportul EET mentioneaza ca Bulgaria si Albania se situeaza pe primele locuri datorita incheierii procesului de privatizare a institutiilor bancare din aceste tari si fuziunilor de pe piata locala. Potrivit Union of Greek Banks, Austria se afla pe primul loc in ceea ce priveste investitiile in sectorul bancar din Europa de Sud-Est, in prezent 25% din bancile din regiune fiind controlate de banci austriece. Austria este urmata de Italia si Grecia, institutiile bancare din aceste doua tari controland cate 13 procente fiecare din sectorul bancar din regiune.

Potrivit raportului EET cele mai mari cinci banci din Grecia au investit peste doua miliarde de euro in regiune, acestea controland 16% din sectorul bancar. Profitul celor cinci banci in urma activitatilor derulate in regiune aproape ca s-a dublat, ajungand la 130 de milioane de euro in 2004, in comparatie cu 70 de milioane de euro in 2003.

EET mai mentioneaza ca nivelul total al activelor din sistemul bancar din regiune se ridica la 36 de miliarde de euro, in timp ce nivelul activelor din Grecia este de 260 de miliarde de dolari. Cu toate acestea, in raport este estimata o crestere anuala de 25 de procente a finantarilor oferite de catre banci, care, de asemenea, in acest moment se situeaza sub nivelul celor din Grecia sau din Uniunea Europeana.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Doua mari banci internationale critica taxa pe banci impusa de Guvern
Setari Cookie-uri