Concurenta de pe piata a impins dobinzile in jos si a marit perioadele de rambursare. Asa se face ca aceia care au contractat un imprumut cu dobinda fixa acum citiva ani au motive de enervare. Pentru ca platesc in continuare rate lunare mult mai mari decit cele pe care le-ar plati daca ar contracta azi acelasi tip de credit. Solutia vine tot de la banci, care au inceput sa ofere posibilitatea stingerii creditului vechi printr-un nou imprumut. Creditele imobiliare si ipotecare, deci imprumuturile pentru casa, se preteaza cel mai bine la refinantare datorita perioadelor lungi de rambursare. Aflati din Cotidianul etapele ce trebuie parcurse.
Peisajul bancar roman de astazi nu mai seamana deloc cu cel de-acum citiva ani, iar cel viitor se anunta complet diferit de cel prezent. La fel stau lucrurile si cu creditele, mai exact cu dobinda lor. Concurenta de pe piata a impins dobinzile in jos si a marit perioadele de rambursare.

Asa se face ca aceia care au contractat un imprumut cu dobinda fixa acum citiva ani au motive de enervare. Pentru ca platesc in continuare rate lunare mult mai mari decit cele pe care le-ar plati daca ar contracta azi acelasi tip de credit. Spre exemplu, daca dobinzile la un credit in lei se situeaza astazi, de pilda, intre 9 si 15%, un client vechi poate plati, in conformitate cu contractul incheiat cu banca, si 25-30% dobinda. Solutia pentru a usura povara financiara poate fi un imprumut de refinantare.

De ce sa schimbi creditul

Refinantarea da posibilitatea rambursarii unui credit mai vechi si mai costisitor prin contractarea unui nou imprumut in acest scop. Practic, clientul unei banci ramburseaza integral un credit vechi, folosind un credit nou, de la aceeasi banca sau de la o alta. Apelarea la un credit de refinantare are sens din mai multe motive.

Scaderea accentuata a dobinzilor, imbunatatirea conditiilor de creditare la multe dintre banci sau cresterea riscului valutar ar fi doar citeva dintre acestea. Spre exemplu, daca ne gindim ca nu cu mult timp in urma un imprumut putea fi luat pe o perioada maxima de 10 ani, iar acum cea de rambursare ajunge si pina la 30 de ani si dobinda a scazut, atunci utilitatea unei refinantari este evidenta. Un alt motiv pentru refinantare ar putea fi si schimbarea unui credit in valuta intr-unul in lei, evitindu-se astfel si riscul valutar, mai ales ca dobinzile au ajuns astazi sa fie egale la creditele in lei cu cele la imprumuturile in valuta.

Cum functioneaza

Daca in alte tari refinantarea este o practica uzuala, in Romania oferta de refinantare a bancilor este inca la inceput. HVB Bank, Piraeus Bank, BCR sau Raiffeisen sint banci care au in oferta credite pentru refinantare. Practic exista posibilitatea refinantarii oricarui tip de imprumut, de la cel ipotecar la cel de nevoi personale. In principiu, un credit de refinantare nu are caracteristici deosebite fata de alte tipuri de credite. Procedura de obtinere a sa se face in aceleasi conditii de eligibilitate, avantajul fiind fireste acela ca rata lunara de plata la creditul initial nu mai este luata in calcul la stabilirea plafonului de 30% din veniturile nete stabilit de BNR. Dosarul de credit va contine in plus scadentarul de rambursare a creditului initial si extrasul de cont aferent. Clientul nu vede banii in mina, acestia fiind virati de banca pentru stingerea imprumutului initial.

Ca de obicei, atentie la comisioane!

Desigur, inainte de a contracta un imprumut nou pentru a scapa de cel vechi, un calcul de rentabilitate este esential. Imprumutul de refinantare este si el purtator de costuri. Nu numai banesti, ci si de timp si nervi. In plus, ca si la celelalte tipuri de credite, se impune o analiza a comisioanelor aferente si care difera mult de la banca la banca.

Etape de refinantare a creditului ipotecar

Dintre toate tipurile de credite, cele imobiliare sau ipotecare se preteaza cel mai bine la refinantare.

In ultimii ani, conditiile de creditare pentru cumpararea unei locuinte sint cele care au suferit cele mai semnificative modificari, atit din punctul de vedere al dobinzii, care a scazut, cit si al termenelor de rambursare, care au crescut semnificativ. Acest lucru face ca din ce in ce mai multi clienti ai bancilor beneficiari de astfel de imprumuturi sa prefere alternativa refinantarii, in scopul de a reduce rata lunara de plata corespunzator noilor conditii de pe piata bancara.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4807&art=11470&cHash=bcc5c5343b

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri