Costul total al fraudelor descoperite de BRD s-a ridicat la 180 milioane euro, din care 109 milioane euro au fost provizionate in 2011, iar restul in 2012, din care 25 milioane euro numai in ultimul trimestru, a precizat directorul general al BRD, Philippe Lhotte.
Anul trecut, mai multi reprezentanti ai BRD au intrat in atentia procurorilor dupa ce au fost pornite mai multe anchete. Prima dintre ele a fost la inceputul lunii noiembrie, cand DIICOT a demarat o investigatie asupra a 100 de persoane cu privire la o frauda bancara de 22 milioane euro.

Procurorii au chemat la audieri mai multe nume importante din banking, printre care Claudiu Cercel, director general adjunct la BRD si Aurel Saramet, presedintele-director general al Fondului National de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM).

Cea de-a doua ancheta a demarat in decembrie, dupa ce DIICOT a propus arestare a 12 persoane implicate in fraudarea a 85 de milioane de euro. Referatul institutiei a aratat ca directorii BRD Unirea si Dorobanti, Adrian Martis si Andrei Nanu, au coordonat intreaga activitate infractionala din interiorul institutiei pe care o conduceau.

„Fraudele de anul trecut sunt printre amintirile neplacute, mai ales ca banca a fost expusa pe nedrept. BRD a fost victima acestor fraude, descoperite de departamentul de control intern si de o inspectie venita de la Societe Generale. Noi am colaborat cu DIICOT, am depus plangeri in aceste cazuri, dar sunt destul de dezamagit de expunerea in media pentru ca noi suntem cei care am suferit un prejudiciu”, a declarat Philippe Lhotte in cadrul unei conferinte de presa.

El spune ca costurile prilejuite cu fraudele descoperite reprezinta doar o parte marginala a costului net al riscului, care a fost influentat in special de mediul macroeconomic. Acesta a crescut anul trecut cu 61,6%, pana la aproape 2 miliarde lei (444,4 mil. euro).

BRD-Groupe Societe Generale (BRD) a inregistrat anul trecut pierderi de 332 milioane lei (74,5 milioane euro), din cauza deteriorarii mediului macroeconomic si a implementarii unei metodologii mai prudente de evaluare a garantiilor, a anuntat miercuri banca.

Anul 2012 a fost caracterizat de asemenea de cresterea depozitelor clientelei (cu 4,1%), cu orientare catre scadente mai lungi. BRD si-a diversificat anul trecut sursele de finantare si si-a imbunatatit semnificativ raportul credite/depozite, de la 103,6% la 98,7% (-4,9 puncte), arata banca.

Creditele acordate persoanelor fizice au crescut cu 2,4% la sfarsitul anului, sub influenta productiei robuste de credite imobiliare in cadrul programului Prima Casa.

Creditele pentru companii au crescut cu 2,5% fata de 2011, evolutie determinata de activitatea mai intensa de finantare a marilor clienti corporativi. Pe segmentul companiilor, au fost preferate finantarile in lei, soldul acestora inregistrand o crestere de 6% fata de anul 2011.

Grupul financiar francez Societe Generale controleaza 60,16% din actiunile BRD. In actionariat se regasesc si cele cinci SIF-uri, precum si Fondul Proprietatea (FP), cu pachete de pana la 5%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri