E de asteptat ca in Romania sa apara si facultati specializate in piata de capital
Cine nu-si aminteste de intrebarea adresata de atatea ori in copilarie: ce vrei sa te faci cand vei fi mare? Din baza de date cu raspunsuri au lipsit, foarte multa vreme, broker, analist, consultant sau alte joburi legate de piata de capital.

Avantul pe care l-a luat domeniul financiar in Romania a mai schimbat insa lucrurile. Educatia de specialitate nu putea sa nu se dezvolte si ea odata cu piata de capital, iar proaspetii absolventi care se angajeaza la societati de brokeraj sau la fonduri de investitii nu mai provin acum din alte zone ale pietei financiare (banci, asigurari etc.), ci intra pe piata pregatiti special pentru acest domeniu.

Academia de Studii Economice ofera o baza de selectie destul de buna pentru noi, spune Nicolae Ghergus, presedintele societatii de brokeraj Confident Invest. Studentii care termina o facultate de specialitate au un avans de circa trei-sase luni de pregatire comparativ cu cei care vin dinspre alte domenii. Cu alte cuvinte, pentru a face din ei brokeri buni, este nevoie de mai putin timp si mai putine resurse financiare, ceea ce e foarte important, explica el.

Faptul ca specializarile la cea mai importanta facultate de profil, Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori (FABBV) din cadrul ASE, plaseaza piata de capital alaturi de domeniul bancar creeaza neajunsuri. Pentru ca majoritatea studentilor isi fac planuri de viitor pentru sistemul bancar, din mai multe motive.

Piata de capital e o posibilitate demna de luat in calcul, dar trebuie sa stii foarte bine in ce te bagi, sa mergi cu toate panzele sus inainte, sa ai nervi de beton armat... si nu toata lumea a fost inzestrata cu asa ceva de la natura, este parerea Andei, studenta in ultimul an la FABBV.

In timpul facultatii, am lucrat intr-o banca si stiu cam despre ce e vorba. Nu este atat de inaccesibila cum se spune si nu trebuie sa calci pe cadavre pentru a intra acolo. In plus, intr-o banca ai reale posibilitati de promovare si poti ajunge mai usor decat in alte domenii intr-o pozitie buna, completeaza ea. Provocarea pietei de capital atrage tot mai multi studenti Nicolae Ghergus vede si un alt motiv pentru care studentii prefera sa se gandeasca la o cariera bancara. Intrarea intr-o banca e mai facila decat la o societate de pe piata de capital si nu necesita un nivel de pregatire la fel de mare. O persoana operativa din sistemul bancar este mai slab pregatita decat un broker, iar timpul necesar pentru a o invata procedurile pe care trebuie sa le foloseasca este mult mai mic, afirma el.

Insa, chiar si asa, studentii incep sa se reorienteze treptat si catre altceva decat banci. Georgiana, studenta la aceeasi facultate, are deja in minte directia spre care se va indrepta din vara, dupa examenul de licenta. Vreau sa lucrez pe piata de capital, pentru ca este o provocare, un domeniu nesecat, unde iti testezi limitele in fiecare zi, spune ea. Mai exact, ma voi indrepta catre hedging, pentru ca il consider un domeniu cu perspective. In cazul exportatorilor, de exemplu, costurile angajarii unui hedger ar fi fost mult mai mici decat pierderile pe care le-au suferit dupa cresterea leului, asa ca ma astept ca aceasta parte a pietei de capital sa aiba o dezvoltare importanta, continua tanara studenta.

In ceea ce priveste calitatea actului educational si, implicit, a oamenilor care ies pe portile facultatilor cu profil financiar, exista si bune, si rele. Absolvirea Facultatii de Finante, Asigurari, Banci si Burse de Valori mi-a permis sa acumulez cateva cunostinte generale despre piata de capital si atat; mare parte a cunostintelor despre burse le-am dobandit prin studiu individual si lucrand la Intercapital Invest, spune Andreea Ciobanu, broker la Intercapital. Mai mult, in librariile romanesti gasesti foarte putine carti care sa trateze piata de capital, iar cele pe care le gasesti nu sunt atat de laborioase. De aceea, recomand, celor care doresc sa cunoasca mai mult, publicatiile aparute in limba engleza in librariile din strainatate, incheie ea.

Sursa: http://www.capital.ro/index.php?a=23806&shift=1

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri