Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat miercuri ca reducerea intervalul la facilitatile bancii centrale ar trebui sa fie un semnal pentru banci sa nu reduca dobanzile la depozite, dar sa accepte rate mai mici la creditare, intrucat cererea de finantare nu poate aparea cu dobanzi de 15% pe an.

"Dam un semnal bancilor cum sa inceapa si ele ciclul de reducere. Ele incepeau cam asa. Se uitau in buget si incepeau: a coborat BNR ratele de referinta coboram si noi ratele de dobanzi la depozite. Rata de dobanda la depozitele noastre poate fi asimilata cu rata minima de dobanda. Noi nu mai dam 1,25%, am inceput sa dam 2,25%. Semnalul este clar, si nu este de vorbire, este de facto (...) Solicitam bancilor sa nu se repeada sa inceapa prin coborarea dobanzilor la depozite", a spus Isarescu, conform Mediafax.

Consiliul de Administratie BNR a decis saptamana trecuta sa ingusteze coridorul simetric format de ratele dobanzilor facilitatilor permanente in jurul ratei dobanzii de politica monetara la +/- 3 puncte procentuale, de la +/-4 puncte procentuale anterior, pentru a tempera volatilitatea dobanzilor.

Astfel, incepand din data de 3 mai 2013, rata dobanzii aferente facilitatii de creditare (Lombard) va cobori la nivelul de 8,25% pe an de la 9,25%, iar rata dobanzii pentru facilitatea de depozit va fi de 2,25% pe an fata de 1,25%.

Guvernatorul BNR a aratat ca dobanda superioara din coridor, Lombard, este considerata de catre bancile comerciale ca un fel de rata minima a creditarii.

"Ei spun: nu putem sa scadem rata minima la credite de consum, imobiliare (...) sub nivelul acesta pentru ca in momentul in care avem un gol de lichiditate ne finantam de la Lombard (...) Simbolistica este importanta. Daca ei zic ca Lombard este o dobanda marginala, atunci pe aceasta am coborat-o cu un procent. Decizia noastra este simbolistica si faptica", a continuat Isarescu.
Seful bancii centrale sustine ca decizia a avut in vedere si ca dobanzile pe piata monetara sa fluctueze mai putin, pana acum volatilitatea mai mare pe aceasta piata fiind un debuseu pentru fluxurile de capital.

"Cred ca pentru banci mesajul nostru devine si mai clar. Vor pregati o perioada urmatoare, in care-si vor regandi politica de dobanzi si sper ca fiecare, in conditii concurentiale, legate de situatia bugetara interna, strategia interna, cum gandesc reintrarea in noul ciclu de reluare a creditarii, sa aiba in vedere ce am spus noi aici", a completat oficialul BNR.

Isarescu a renuntat la a mai sustine bancile si cand a ajuns la subiectul creditare, aratand ca nu mai crede in argumentul lipsei de cerere din partea pietei.

"Nu exista cerere de credit (spun bancile - n.r.). Stai putin, daca ai 15% dobanda, cu inflatie in scadere, cine sa-ti ia credit? Bancile comerciale nu trebuie sa gaseasca un motiv pentru a nu da credite", a completat Isarescu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri