„Vom constitui un produs care se preteaza la anumite aplicatii. Deci noi dorim in fapt crearea unui mecanism care sa faca posibila listarea de actiuni-vedeta gen Google, Coca-Cola sau Mercedes la BVB“, declara Septimiu Stoica (foto), actualul presedinte al Bursei de Valori Bucuresti in revista „Investitii&Profit“. In fapt este vorba despe cumpararea de la BVB a unor certificate de depozit emise de o banca, certificate care se sprijina pe acest tip de actiuni.

Cum vine Google in ringul bursier

Practic, un investitor de la Bursa de Valori Bucuresti nu va putea sa cumpere actiuni gen Google, Coca-Cola sau Mercedes de pe piata de capital decit daca aceste firme ar dori sa fie listate la bursa din Romania. Ceea ce este imposibil. Dar, pentru ca exista intotdeauna un dar, se vor putea cumpara certificate de depozit care au la baza acest tip de actiuni.

„O mare entitate bancara din Romania, adica o banca, cumpara actiuni Google sau Mercedes de pe marile piete de capital pe care le imobilizeaza la un custode. Apoi emite la rindul ei certificate de depozit pe piata locala, care au la baza aceste actiuni“, ne explica Septimiu Stoica mecanismul acestui nou joc. Insa pentru a se putea realiza o asemenea operatiune trebuie gasita banca interesata sa faca jocul. In plus, banca trebuie sa analizeze foarte bine situatia, deoarece actiunile cumparate trebuie sa fie unele cunoscute si cu potential de crestere.

Ce cistigam

Intrebarea care se pune „este cum cistigam bani pe certificatele de depozit“. „De regula exista o corespondenta intre actiuni si certificatele de depozit, care au la baza aceste actiuni. Spre exemplu, daca exista elemente pozitive si actiunile respective cresc pe pietele de afara, atunci va creste si valoarea certificatelor de depozit tranzactionate la Bursa de Valori Bucuresti“, ne mai spune Septimiu Stoica. In schimb, daca actiunile scad afara atunci si valoarea certificatelor de depozit va scadea in Romania. De aceea e foarte important de analizat actiunile care vor fi cumparate si pe baza carora banca respectiva va elibera certificatele de depozit.

Sursa: http://www.cotidianul.ro/index.php?id=4608&art=145&cHash=508504d464