Volumul de tranzactionare la Bursa-Monetar Financiara si de Marfuri Sibiu a crescut spectaculos in ultimele doua zile ale saptamanii trecute, ca un efect al scaderilor consistente ale SIF-urilor, informeaza Rompres. Aceste evolutii au fost pe placul speculatorilor aflati pe pozitii de vanzare (short), care au fost incantati de reaparitia unor sanse pentru obtinerea de profituri ridicate.

"Dupa o perioada in care preturile pareau sa se fi echilibrat atat la Bursa de Valori cat si la Sibiu, au reaparut scaderile masive ale cotatiilor, care au facut din speculatorii pe vanzare marii castigatori ai saptamanii. Randamentele obtinute pe SIF-uri au fost de 100% sau chiar mai mari. S-a remarcat, de asemenea, reducerea basisului (diferenta de pret spot/futures) pe considerentul apropierii scadentei, moment care de regula precede reorientarea investitorilor spre scadentele mai indepartate", comenta Mirabela Coos, broker la SSIF Broker.

Brokerul clujean considera, de asemenea, ca "tendintele de scadere ale pietei de capital nu s-au sfarsit si se datoreaza mai multor factori. Unul este reprezentat de corelarea pietei romanesti cu celelalte piete emergente, un altul de viitoarea IPO (Initial Primary Offer) a Transelectrica, prima societate de utilitate publica romaneasca ce urmeaza a fi tranzactionata la BVB, sau de iesirea din piata a unor fonduri speculative, acestea reorientandu-se spre plasamente cu randament mai ridicat".

Chiar daca scadenta de la finele lunii este cea care atrage inca cea mai mare parte a investitorilor, se remarca inmultirea contractelor pe septembrie, aceasta datorita apropierii preturilor intre cele doua scadente la diferente de doar 5 - 6 bani.
In cazul celor celorlalte derivate din piata sibiana, "nu s-au observat fluctuatii la fel de mari de pret, atentia speculatorilor fiind aproape integral axata catre SIF-uri", a conchis Coos.