Dupa ce principalele trei combinate de ingrasaminte chimice - Azomures, Amonil si Sofert - au anuntat ca isi pun problema inchiderii portilor, investitorii de la bursa s-au grabit sa scape de actiunile pe care le mai detineau la acestea.

Astfel, in ultimele zile, odata cu trendul descrescator generalizat al bursei, actiunile combinatelor chimice s-au prabusit. In numai o luna, actiunile Azomures Targu Mures au scazut de la 5.700 de lei la 3.300 lei. De asemenea, actiunile Amonil Slobozia au scazut de la 943 lei la 487 lei/actiune. Dupa ce Amonil a anuntat ca de la 1 aprilie isi va inceta activitatea si ca va disponibiliza 90 la suta dintre salariati, cei care mai detineau actiuni s-au grabit sa le vanda cat mai repede. Ca urmare, cursul a scazut cu aproape de maximul zilnic posibil in ultimele sedinte bursiere, adica 15 la suta. Mai sunt insa cumparatori interesati de actiunile Amonil.

"Anul trecut, combinatul anuntase ca isi opreste activitatea, dar ulterior a revenit asupra deciziei. Probabil ca cei care au cumparat acum actiuni Amonil spera intr-o repetare a situatiei, desi imprejurarile, atat pe plan intern, cat si pe plan mondial, sunt cu totul diferite acum", ne-a declarat un broker. Si actiunile Sofert Bacau s-au prabusit. Astfel, in doua luni, actiunile Sofert au scazut de la 375 lei la 201 lei. Ieri, la inchiderea sedintei bursiere, nu mai existau cumparatori pentru aceste actiuni.

Conducerea Sofert a solicitat instantei sa aprobe intrarea firmei in reorganizare judiciara, dupa ce Consiliul de Administratie a aratat ca societatea se afla in incapacitate de plata a datoriilor acumulate. Motivele care au determinat aceasta situatie sunt legate de scumpirea gazului metan, scaderea pretului mondial al ureei si aprecierea valutei nationale.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Alpha Bank lansează plățile prin ceasurile inteligente Garmin și Fitbit
Setari Cookie-uri