OTP Bank Romania, membra a OTP Group, a semnat contractul de achizitie in procent de 100% a actiunilor Millennium Bank Romania, membra a Banco Comercial Portugues. Valoarea tranzactiei este de 39 milioane de euro.

Cu active totale in valoare de 2,83 miliarde lei (aproximativ 635 milioane euro), la 31 decembrie 2013, Millennium Bank ocupa pozitia 22 in clasamentul institutiilor bancare din Romania, avand o cota de piata de 0,8%. In urma acestei achizitii, OTP Bank Romania isi va creste cota de piata la 2.1% si va urca pe pozitia 11 in acelasi clasament.

"Aceasta achizitie sustine in mod eficient atingerea obiectivului nostru strategic pe termen mediu, acela de a intra in topul primelor 10 banci din Romania si, in acelasi timp, ne consolideaza pozitia de furnizor stabil de servicii financiare universale. Millennium Bank este o institutie financiara solida, cu activitati concentrate pe segmentul retail. Am convingerea ca achizitia Millennium Bank Romania reprezinta atat o noua etapa in dezvoltarea noastra pe piata din Romania, cat si o consolidare a pozitiei noastre pe piata locala, in mod special pe segmentul retail", a declarat Laszlo Diosi (foto), CEO, OTP Bank Romania.

OTP va rambursa si o linie de finantare de 150 mil. euro

Valoarea agregata pentru vanzarea capitalului social al Millennium a fost stabilita la 39 de milioane de euro, bani care potrivit reprezentantilor OTP Bank vor fi achitati in septembrie anul curent. La data finalizarii tranzactiei de vanzare, OTP Bank va rambursa integral catre BCP finantarea intragrup acordata in prezent BMR de catre BCP, in valoare de aproximativ 150 de milioane de euro, arata banca portugheza.

Millennium Bank Romania are un portofoliu de aproape 80.000 de clienti si o retea de 56 de sucursale, cu o concentrare strategica in Bucuresti si 58 de ATM-uri. Ca urmare a tranzactiei, OTP Bank Romania va avea un portofoliu de 400.000 de clienti, 150 de sucursale si 160 de ATM-uri.

"Am cautat sa gasim o banca prudenta si bine provizionata, dupa politica noastra. Dupa ce am vazut mai multe banci, am ajuns la Millennium, o banca foarte prudenta, cu un management foarte bun si cu clienti similari cu ai nostri. Suntem siguri ca achizitia aceasta va fi un succes si OTP va ajunge cu o cota de piata foarte mare. Stim ca acum nu suntem peste 5%, dar aceasta achizitie reprezinta un pas foarte mare pentru noi.", a mai spus Laszlo Diosi.

Dupa ce vom incheia cu integrarea o sa incercam si alte achizitii.

Banca portugheza Millennium bcp a constituit un provizion de 34 de milioane de euro pentru vanzarea subsidiarei din Romania, ale carei pierderi au fost reduse de peste trei ori in primul semestru fata de aceeasi perioada anul trecut, la 1 milion de euro.

Impactul tranzactiei asupra ratei fondurilor proprii de nivel 1 de baza la nivel consolidat este estimat a fi nesemnificativ pentru BCP, reflectand o pierdere de 34 de milioane de euro, pentru care a fost constituit un provizion in contul de profit si pierdere la nivel consolidat pentru prima jumatate a anului 2014, compensata de o diminuare a activelor ponderate la risc in valoare de 351 de milioane de euro, asa cum au fost deja considerate in calculul preliminar al indicatorilor de capital recent raportati pentru 30 iunie 2014 (12,5%, conform criteriilor graduale de implementare, 9,0% dupa implementarea integrala), potrivit unui comunicat remis de Millennium Bank.

"OTP Group este unul dintre cele mai stabile grupuri financiare din regiune. Obiectivul nostru strategic este acela de a ne creste cota de piata in tarile in care suntem prezenti. Romania a fost intotdeauna o piata importanta pentru noi. Inca de la intrarea in Romania, acum 10 ani, am crescut organic. Aceasta achizitie strategica se incadreaza perfect in planul nostru de extindere", a declarat Laszlo Wolf, Deputy CEO, OTP Bank.

Procesul de integrare a operatiunilor, estimat sa dureze un an

"Millennium bcp anunta incheierea unui acord cu OTP Bank Romania in ceea ce priveste vanzarea operatiunilor noastre din Romania. Acesta este un pas important in atingerea angajamentelor agreate cu Directia Generala Concurenta din cadrul Uniunii Europene", spune Luis Pereira Coutinho, Membru al Bordului Executiv, Millennium bcp.

Dupa finalizarea tuturor formalitatilor legale, OTP Bank Romania va incepe procesul de integrare estimat sa dureze 1 an. Echipa OTP Bank Romania se va concentra pe solutii simple si eficiente pentru clientii ambelor banci atat persoane fizice, cat si companii, si va asigura o tranzitie facila clientilor Millennium Bank Romania, in linie cu atentia constanta pentru servicii de calitate a subsidiarei OTP Group.

"Dupa ce vom incheia cu integrarea o sa incercam si alte achizitii.", a mai spus Laszlo Diosi.

OTP Bank Romania, subsidiara a OTP Bank, cel mai mare grup bancar independent din Europa Centrala si de Est, este un furnizor integrat si auto-finantat de servicii financiare. Cu o abordare definita prin responsabilitate, angajament si profesionalism, OTP Bank Romania intelege nevoile clientilor si contextul actual al pietei si este un partener de incredere in furnizarea de servicii financiare. OTP Bank ofera servicii financiare universale in Ungaria, Romania, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1500 de unitati, ATM-uri si canale electronice.

Millennium bcp este cea mai mare institutie bancara portugheza listata la bursa. Avand un brand puternic si peste 2.3 milioane de clienti locali, Millennium bcp are o cota de piata de aproximativ 20% in Portugalia atat in sectorul creditelor, cat si in cel al depozitelor.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri