Cresterea numarului de accidente, a costului mediu pentru reparatiile auto si a daunelor acoperite de asiguratori, precum si innoirea parcului auto cu masini mai scumpe vor avea ca efect, in urmatorii ani, majorarea semnificativa a valorii primei platite de clienti. Din datele prezentate de Nicu Cracea, comisar-sef in Directia Politiei Rutiere din Ministerul Administratiei si Internelor, reiese ca numarul accidentelor usoare (avarii) a crescut, in 2004, cu 48,1%, pana la 199.787, la care se adauga 6.860 de evenimente grave, soldate cu pierderi de vieti omenesti.

"La finele anului 2003, in Romania erau inmatriculate circa 3,1 milioane autoturisme, comparativ cu 1,2 milioane in 1989, in timp ce numarul conducatorilor auto a urcat de la 2,87 milioane, in 1989, la 5,48 milioane, in urma cu doi ani. Din datele pe care le avem, numarul celor care solicita permise auto este intr-o continua crestere", a adaugat Cracea, prezent la seminarul "Plata daunei, momentul adevarului in asigurari", eveniment organizat de Ziarul Financiar.

La randul sau, Iuliu Kolozsvari, director in cadrul Porsche Romania, importatorul general pe piata autohtona pentru marcile Audi, Porsche, Seat, Skoda si Volkswagen, a afirmat ca, in urmatorii 3-4 ani, tariful mediu orar pentru lucrarile de manopera se va majora de la 18 euro la 25 de euro. Florin Dumitrescu, director in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a aratat ca schimbarile survenite pe segmentul asigurarilor auto, respectiv modificarea structurii parcului national, cresterea pretului mediu al autovehiculelor sau a numarului de evenimente rutiere, au generat majorarea cu aproximativ 50% a sumelor platite de asiguratori ca despagubiri.

Totodata, numarul cazurilor in care societatile de profil au achitat contravaloarea daunelor a urcat, anul trecut, cu 20%, pana la circa 181.000. O data cu extinderea parcului auto, a crescut si valoarea daunei medii, de la 13,8 milioane de lei, in 2003, la 16,7 milioane de lei, in 2004. Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari, primul jucator pe piata asigurarilor generale din Romania, a afirmat ca anticipeaza o majorare a tarifelor practicate de societate la politele auto, in special la politele RCA (raspundere civila auto obligatorie).


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »Citește și
Cererea de masini electrice creste in UE
Setari Cookie-uri