Accelerarea cresterii venitului disponibil ofera premisele unei evolutii pozitive a creditelor pentru populatie, este de parere Ciprian Dascalu, economistul-sef al ING Bank.

"Remarcam o incetinire a creditarii raportata la prima parte a anului trecut, urmata de o stabilizare a dinamicii mediei mobile in ultima perioada. Aceasta perioada de crestere de trei cifre vine de la o baza redusa pe fondul crizei financiare ce a afectat oferta de credite. Revenirea increderii consumatorilor a condus la revirimentul creditarii pe fondul unor costuri la minime istorice. Odata iesita din baza statistica aceasta perioada de boom, este probabil sa asistam la o expansiune moderata a creditelor acordate populatiei", a explicat Dascalu, informeaza Mediafax.

Bancile aveau in prima luna a anului un sold de credite noi in lei acordate populatiei de 53 mld. lei, in cres¬tere cu o treime fata de aceeasi perioada a anului trecut. Fata de luna decembrie, avansul a fost totusi de 0,4% chiar daca dobanda medie a urcat.

Dobanda medie la care bancile au vandut credite noi in lei catre populatie a fost de 7,1% pe an in ianuarie, in crestere cu 7% fata de luna precedenta, practic cel mai ridicat ritm de crestere din februarie 2015 incoace. In decembrie, dobanda medie era de 6,6% pe an.

BNR, despre declaratiile...
Citeste si: Ce spune BNR despre declaratiile lui Zamfir privind trucarea ROBOR


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
ROBOR la 3 luni: ce s-a intamplat cu indicele in sedinta de astazi