Bancilor din zona euro li se vor face, din partea Bancii Centrale Europene, recomandari pentru reducerea nivelului creditelor neperformante, la sfarsitul acestui an sau inceputul lui 2017, iar daca acestea nu le vor respecta, vor fi impuse tinte obligatorii, conform unor surse citate de Reuters.

.BCE, care supravegheaza 129 dintre cele mai mari banci din zona euro, va impune cote cantitative si calitative confidentiale, dar nu toate vor fi obligatorii in scris, au aratat sursele, conform News.ro

Acest fapt va permite bancilor o anumita flexibilitate si sugereaza ca banca centrala se va baza, cel putin initial, pe puterea sa de convingere.
Bancile, care au in portofolii credite neperformante de aproximativ 900 de miliarde de euro, au amanat rezolvarea acestei mosteniri provenite din criza datoriilor, ingrijorate ca revizuirea in scadere a activelor ar duce la pierderi, reducerea dividendelor si a castigurilor directorilor.

Autoritatile de reglementare vor sa impulsioneze bancile sa scape de imprumuturile problematice, care le reduc valoarea de piata, le maresc costul finantarii si franeaza, in ultima instanta, cresterea economica, avand un efect contrar masurilor monetare de stimulare ale BCE.

Banca centrala estimeaza ca 7,1% din imprumuturile din zona euro erau neperformante la sfarsitul anului trecut, de aproape cinci ori mai multe comparativ cu nivelul din Statele Unite.

Intre statele cu cele mai mari probleme in aceasta privinta sunt Italia si Grecia.


Sursele au aratat ca bancile care nu vor respecta recomandarile BCE ar putea fi obligate sa o faca, posibil prin majorarea capitalului.

”Unele banci doar pastreaza creditele neperformante in speranta unor vremuri mai bune. Creditele neperformante trebuie reevaluate in scadere, sau bancile vor fi obligate sa majoreze provizioanele, posibil cu 50%-70%”, a spus una din surse.

La sfarsitul primului trimestru, UniCredit, cea mai mare banca din Italia in functie de active, are in portofoliu credite neperformante in valoare de 80 de miliarde de euro, respectiv 15% din total, in timp ce Intesa Sanpaolo avea imprumuturi de acest fel de 33 de miliarde de euro.
In Grecia, creditele neperformante din portofoliile bancilor se ridica la aproximativ 100 de miliarde de euro.

Sursa foto: Sashkin / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri