Agentia Nationala de Administrare Fiscala a schimbat regulile de publicare in ceea ce priveste lista datornicilor la buget, urmand ca urmatoarele liste ce vor fi publicate pentru trimestrul al doilea al acestui an sa elimine persoanele fizice si firmele ale caror datorii la stat sunt mai mici sau egale cu sumele pe care trebuie sa le primeasca de la stat.

Fiscul a publicat, pana acum, o singura data listele cu datornicii la buget, in luna mai, pentru datoriile valabile la 31 martie 2016. Listele au generat mai multe replici din partea unor persoane care fie si-au platit taxele, fie se judecau cu Fiscul, considerand ca nu trebuie sa plateasca sumele impise de catre ANAF, conform News.ro.

"Vor fi excluse din lista debitorilor cu obligatii fiscale restante persoanele, fizice sau juridice, ale caror datorii la buget sunt mai mici sau egale cu suma pe care trebuie sa o primeasca la randul lor de la buget, prin restituire sau rambursare", a precizat Fiscul, intr-un anunt transmis joi.

Ce vor contine noile liste publicate de ANAF

De asemenea, spre deosebire de listele publicate in luna mai, urmatoarele liste ale debitorilor publicate de ANAF vor avea o noua coloana denumita "Observatii", care va contine precizari privind starea juridica a debitorilor - insolventa, faliment sau insolvabilitate.

"Aceste modificari urmeaza sa fie implemetate incepand cu lista debitorilor care inregistreaza obligatii fiscale restante aferente trimestrului II 2016", a mai precizat ANAF.

In 16 mai, ANAF a publicat lista cu datornicii persoane fizice, cu restante de peste 1.500 lei la 31 martie, fiind inregistrati 187.230 debitori, care au de plata 3,4 miliarde lei, inclusiv din activitati independente sau profesii libere, Fiscul mentionand ca poate recupera la acest moment circa 2,3 miliarde lei.

Citeste si:
ANAF propune modificarea listelor cu datornici
ANAF propune ca doar romanii...
“Situatia juridica a restului de creante de 1,1 miliarde lei (insolvabilitate fara bunuri sau venituri urmaribile, existenta unor hotarari judecatoresti de suspendare a executarii silite etc.) opreste ANAF de la initierea sau continuarea masurilor de executare silita”, preciza Fiscul.

Sunt publicate restantele din obligatiile fiscale pentru care s-a implinit scadenta sau termenul de plata, precum si diferentele de obligatii fiscale principale si accesorii stabilite prin decizie de impunere, chiar daca pentru acestea nu s-a implinit termenul de plata. Anterior, ANAF a publicat in 3 mai listele cu contribuabilii mijlocii lsi mari cu datorii neplatite la stat. Pe liste erau trecute 186 de companii mari cu datorii de 2,6 miliarde lei si alte 2.486 de firme mijlocii, care trebuie sa plateasca Fiscului 3,8 miliarde lei.

In 11 mai, ANAF a publicat o noua lista cu datornici la bugetul de stat si la celelalte bugete publice, care cuprinde 144.829 de contribuabili mici si institutii publice cu restante mai mari de 10.000 lei la 31 martie 2016, valoarea datoriilor neplatite fiind de 77,1 miliarde lei (17,2 miliarde euro), din care 81% sunt considerate nerecuperabile de catre Fisc.

Sursa foto: agerpresfoto

Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea Finante - Banci »Citeste si
Pe cine scapa amnistia fiscala. Top zece datornici la stat
Setari Cookie-uri