Consiliul Concurentei a autorizat preluarea controlului direct asupra Romexterra Bank si implicit asupra Romexterra Leasing si Romexterra Finance de catre banca maghiara MKB Bank.

MKB Bank a devenit actionarul majoritar, asigurandu-si 50% plus o actiune din capitalul bancii Romexterra dupa ce a lansat o oferta actionarilor bancii, potrivit unui comunicat remis de Romexterra la mijlocul lunii septembrie.

MKB Bank urmareste ca Romexterra Bank sa atinga o cota de piata de 5,5-6% pe termen mediu-lung, se afirma in comunicatul oficial al MKB, care anunta preluarea pachetului majoritar de actiuni al Romexterra. in prezent, cota de piata a Romexterra este de circa 0,8%.

Romexterra Bank functioneaza pe piata romaneasca a serviciilor bancare din 1993, fiind in prezent activa pe piata serviciilor de leasing, prin Romexterra Leasing IFN si pe piata investitiilor financiare, prin Romexterra Finance.

Potrivit paginii de internet a companiei, Romexterra Bank are o retea de 41 de sucursale si agentii.

Banca maghiara este detinuta de Bayerische Landesbank (BayernLB), a saptea banca din Germania ca marime, care nu este prezenta pe piata romaneasca prin nici o alta companie.

Conform legii concurentei, sunt supuse controlului si trebuie notificate Consiliului Concurentei, pentru analiza compatibilitatii lor cu un mediu concurential normal, numai concentrarile economice care depasesc pragurile valorice prevazute de lege.

Acestea sunt indeplinite daca cifra de afaceri cumulata a agentilor economici implicati intr-o operatiune de concentrare economica depaseste echivalentul in lei a zece milioane euro si exista cel putin doi agenti economici implicati in operatiune care sa realizeze pe teritoriul Romaniei, fiecare in parte, o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a patru milioane euro.