"Daca Fondul Proprietatea nu va fi suficient de solid pentru a acoperi despagubirile, vom fi nevoiti sa gasim o solutie de rezerva. Fie ca facem restituri prin Fondul Proprietatea fie ca punem bani de la bugetg deficitul bugetar va fi afectat", a precizat Vladescu.

Ministrul finantelor, Sebastian Vladescu, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, si presedintele Fondului Proprietatea au fost audiati, marti, la Comisia pentru politica economica, reforma si privatizare din Camera Deputatilor. Cei trei oficiali au raspuns interpelarilor parlamentarilor legate de discrepantele dintre sumele obtinute din privatizarea societatilor Faur, Republica si Combinatul Siderurgic Resita si despagubirile acordate fostilor proprietari ai acestor fabrici.

Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a inmanat, la inceputul lunii, titlurile de despagubire pentru mostenitorii industriasilor Nicolae Malaxa si Max Auschnit, in valoare de 1,1 miliarde lei care vor fi ulterior transformate in actiuni la Fondului Proprietatea. Titlurile de despagubire acordate mostenitorilor celor doua familii au fost calculate pentru fostele uzine Nicolae Malaxa (Faur Bucuresti), Uzina de Tuburi si Otelarii (Republica Bucuresti) si Uzinele si Domenii Resita (Combinatul Siderurgic Resita), care au fost confiscate de regimul comunist.

"Nationalizarea din anii 40 a fost o operatiune ilegala, care trebuia reparata. Despagubirirle au luat in calcul nivelul activului contabil net al celor trei fabirici din acei ani actualizat la inflatie", a explicat Vladescu, citat de NewsIn. Ministrul finantelor considera ca Guvernul ar trebui sa emita un act normativ care sa reglementeze urmatoarele aspecte: sa creeze un organism unic de privatizare, sa stabileasca o lista a societatilor la care statul doreste sa mentina controlul si dupa privatizare si sa fie eliminate clauzele de confidentialitate din contractele de privatizare.

Presedintele AVAS a declarat ca valoarea scazuta a sumelor obtinute din privatizarea celor trei fabrici s-a datorat in special datoriilor foarte mari acumulate in timp. Referitor la posibilele revendicari din portofoliul AVAS, Orasanu a afirmat ca exista o serie de astfel de cereri, dar experienta a aratat ca din peste 2.000 de astfel de solicitari doar una singura a primit decizia de restituire, pentru ca majoritatea dosarelor sunt incomplete.