Intr-o piata libera a asigurarilor RCA tarifele de prima ar trebui stabilite in mod actuarial luand in calcul riscurile asumate pe anumite segmente de clienti si chiar individual, in functie de istoricul de daune al unui sofer. O prima de dumping pentru a atrage cota de piata pe RCA va rezulta in cele din urma in incapacitatea unui asigurator de a plati daunele potentiale asumate, care de regula se intind pe o perioada de mai multi ani, in conditiile in care foarte multe decizii cu privire la valoarea despagubirii pe vatamari corporale si morale ajung la mana instantelor de judecata.

Aceasta practica de dumping, bazata pe obligativitatea incheierii de RCA a populatiei, atrage efectul "bulgarelui de zapada", in sensul ca asiguratorul respectiv trebuie sa subscrie RCA mai mult si mai mult pentru a isi mentine capacitatea de plata a despagubirilor. Apar, de asemenea, intarzieri la plata frecvente si tot mai multe reclamatii la biroul pentru protectia consumatorului de la ASF. Aceasta a fost situatia, in mare, si in cazul companiilor falimentare Astra Asigurari si Carpatica Asig, care, asa cum a evidentiat reprezentantul ASF, Paul Mitroi, intr-o conferinta recenta, au distorsionat perceptia asiguratilor RCA in ceea ce priveste pretul real al acestei asigurari.

Vrei sa citesti articolul complet?

Aboneaza-te la Wall-Street!

Prin abonamentul Wall-Street devii parte a comunitatii de afaceri de top din Romania. Toate informatiile noastre sunt create pentru a te ajuta sa fii mai bun in activitatea ta zilnica.

Aboneaza-te! Am deja cont
Sursa foto: Creativa Images / Shutterstock