"Un deficit de 3% era totusi unul deja foate mare pentru Romania in faza ciclului economic in care ne aflam, in care economia creste foarte rapid, cu o crestere bazata doar pe consum, ceea ce nu este deloc in regula din perspectiva Produsului Intern Brut potential", apreciaza Ionut Dumitru (foto).

In opinia sa, cresterea de salarii in sectorul bugetar va avea implicatii majore asupra politicii fiscal-bugetare pentru anii care vin. "Anvelopa salariala in Romania din sectorul bugetar este in crestere de ceva timp; in 2016 a ajuns la 8,4% din PIB potrivit estimarilor de la 7,7% in 2015, iar in 2017 va urca la 8,7%. Acum, Guvernul si-a propus prin noua Lege a salarizarii sa creasca semnificativ salariile in sectorul bugetar, iar primele estimari arata ca am ajuns la orizontul anului 2022 la 12% din PIB, care, dupa standarde istorice, este maximul pe care l-am inregistrat vreodata, raportat la celelalte state europene. Media europeana este undeva la 10,1% din PIB anvelopa salariala in sectorul bugetar", spune seful Consiliului Fiscal.

"In Romania suntem astazi la 8,4%, la coada clasamentului, dar la 12% din PIB am fi probabil la fruntea clasamentului, mult peste media europeana. Insa, aceasta comparatie cu media europeana nu are de fapt nici o relevanta. Ar trebui sa ne raportam si la resursele noastre bugetare. Astfel, daca ne raportam la veniturile fiscale - ce colectam din taxe si impozite - am fi la 12% din PIB si la nivelul curent", arata Ionut Dumitru.