Bursa Monetar Financiara si de Marfuri din Sibiu (BMFMS) incepe tranzactionarea derivatelor pe cei doi indicii, Sibex9 si Sibex18, in prima zi a lunii noiembrie
Contractele derivate DESIBEX au ca activ suport indicii SIBEX calculati de BMFMS in functie de pretul curent al actiunilor componente. SIBEX9 este un indice sectorial financiar si cumuleaza rezultatele tuturor titlurilor financiare listate la BVB (SIF-uri, Banca Transilvania, BRD SocGen, Banca Comerciala Carpatica si casa de brokeraj Broker din Cluj). SIBEX18 este un indice compozit care cuprinde cele mai reprezentative 18 actiuni listate la BVB si poate fi substituit intregii piete a actiunilor din Romania.

Un contract futures DESIBEX are valoarea egala cu nivelul indicelui SIBEX multiplicat cu un leu. Pasul de tranzactionare va fi de 1 punct (1 leu/contract). Derivatele pe indici se vor tranzactiona prin intermediul platformei electronice Eltrans si vor avea scadente in ultima zi lucratoare din lunile martie, iunie, septembrie si decembrie. Contractele pot fi incheiate atat pe termen scurt cat si pe termen lung, cea mai indelungata scadenta ajungand pana la 12 luni. Pretul de inchidere de la scadenta se va stabili pe baza preturilor de inchidere a actiunilor componente pe piata spot, iar regularizarea diferentelor corespunzatoare profitului/pierderii la inchiderea diferitelor contracte se vor efectua prin decontare in numerar.

Indicele bursier este un instrument statistic care masoara performantele unui grup reprezentativ de actiuni sau al tuturor actiunilor listate la o bursa oferind o imagine asupra evolutei de ansamblu a pietei respective. Introducerea derivatelor pe indici doreste sa vina in sprijinul SSIF, a investitorilor de pe piata de capital si a speculatorilor si de avantajele lor trebuie sa beneficieze toti acestia a declarat, citata de NewsIn, presedintele BMFMS, Teodor Ancuta.

Este mult mai usor de urmarit si analizat evolutia si performantele unor indici compusi din cele mai reprezentative actiuni de pe o piata decat studierea fiecarei actiuni in parte. Prin lansarea celor doi indici si mai ales a instrumentelor derivate pe acestia contracte futures si optiuni am avut in vedere crearea unei posibilitati prin care marile fonduri de investitii si chiar investitorii individuali sa-si gestioneze portofoliile de actiuni intr-un mod profesionist a mai declarat Ancuta.

Metodologia de determinare a valorii acestor doi indici este simpla ei fiind calculati in baza unui numar fix de actiuni componente singura variabila care fluctueaza fiind pretul curent de tranzactionare de pe piata spot. in final rezultatele sunt omogene si solide, evolutia din ultimul an demonstrand ca cei doi indici reflecta miscarile generale ale pietei actiunilor. "Cei mai multi investitori ne-au solicitat introducerea de noi indicii bursieri", a spus Ancuta. Indicii SIBEX18 si SIBEX9 este imaginea unui portofoliu in valoare de 1800 RON investit in piata actiunilor din Romania la data de 3 august 2005.

Contractele futures pe indici bursieri sunt contracte standardizate ferme prin care se cumpara sau se vinde valoarea unui indice bursier la un anumit moment in viitor. Pretul pe piata la termen fluctueaza la fet cu pretul de pe piata spot, care este la randul sau determinat in baza fluctuatiei pretului actiunilor care intra in componenta sa.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri