In datele prezentate de catre banca, se arata ca in primele noua luni ale anului 2017, profitul operational al bancii a crescut cu 33% de la an la an, ca urmare a cheltuielilor operationale mai mici (-4%) si a cresterii veniturilor totale cu 8%. Pe de alta parte, profitul operational s-a diminuat cu 4% in trimestrul al treilea, comparativ cu trimestrul precedent, ca urmare a cresterii cheltuielilor administrative.

Oficialii precizeaza ca veniturile nete din dobanzi au avut un trend pozitiv, inregistrand o crestere de 9% fata de aceeasi perioada a anului trecut, sustinuta de cresterea volumului de credite performante. Costurile totale de risc au fost cu 44% mai mari in primele 9 luni, din cauza provizioanelor mari din trimestrul doi. Totusi, totalul provizioanelor a scazut cu 65% in trimestrul trei, datorita efectului de baza si a trendului ascendent al calitatii creditelor. Drept urmare, indicatorul ROE a depasit 11% in trimestrul trei.

In ceea ce priveste portofoliul creditelor performante, ajustate cu efectul cursului de schimb valutar, OTP Bank Romania a continuat sa creasca atat pe segmentul retail, cat si corporate. In total, au inregistrat cresteri de 11% de la an la an si de 4% de la trimestru la trimestru. In acelasi timp, rata creditelor neperformante a scazut la 15.5% in trimestrul trei (-2,3 puncte procentuale de la an la an si -1,1 puncte procentuale de la trimestru la trimestru), rata de acoperire a acestora ajungand la 82.5%. Volumul total al depozitelor, ajustat cu efectul cursului de schimb valutar, a crescut cu 3% de la an la an si cu 1% comparativ cu trimestrul doi.

In ceea ce priveste vanzarile noi, volumul acordat al creditelor in moneda locala a crescut cu 17% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Creditele ipotecare au scazut dupa cresterea puternica din trimestrul doi, cu toate acestea creditele ipotecare in moneda locala s-au imbunatatit cu 80% in primele noua luni.

OTP Bank anunta un profit...
Citeste si: OTP Bank, profit semestrial de 20 mil. lei, dar scade pe operational

Conform reglementarilor locale, rata de adecvare a capitalului bancii s-a mentinut la nivelul de 15.7% si la sfarsitul celui de-al treilea trimestru al anului 2017.

OTP Group a inregistrat in trimestrul trei al anului 2017 un profit ajustat dupa impozitare de 1.2 miliarde lei, iar pentru ultimele 9 luni, un profit cumulat de 3.3 miliarde lei contribuind la o crestere de la an la an de 33%. La sfarsitul trimestrului trei, lichiditatea Grupului era stabila: rezervele de lichiditati reprezentau 36.8 miliarde lei (7.9 miliarde EUR). Cresterea cu 10.4 milioane lei inregistrata de la trimestru la trimestru a fost legata de generarea de lichiditati de catre liniile de business din cadrul Grupului.