MasterCard va depasi in piata locala pragul de 100 milioane de plati contactless pe an, pe tot portofoliul, o crestere uimitoare fata de acum doi ani, cand numarul acestor plati nu depasea nici 3 milioane in portofoliul gigantului financiar, a declarat Cosmin Vladimirescu, general manager al MasterCard, la emisiunea Profesionistii in Banking.

De asemenea, MasterCard a depasit dupa primele noua luni din acest an pragul de 9 milioane de carduri, avand in vedere cresterea puternica pe zona cardurilor de masa, numarul acestora depasind 750.000 unitati.

"Aceste carduri de masa sunt foarte active, fiind inhibate pentru retrageri de numerar. Nu pot fi folosite pentru plati la comercianti, ceea ce este foarte bine, ele avand de altfel si o componenta educativa. In clipa in care ai convins pe cineva sa foloseasca un card pentru plati, cu siguranta va folosi in acest fel toate cardurile pe care le are in portofel, si mai ales contactless", a spus Vladimirescu.

De la aproape 50% ca grad de bancarizare in 2014, acum am ajuns la o incluziune financiara de 60%.

De altfel, cresterea pe zona de plati contactless a fost uluitoare, iar acestea au ajuns sa reprezinte 60% din portofoliul MasterCard, in contextul in care ponderea cardurilor cu aceasta tehnologie a depasit 60% si 70% dintre terminalele acceptatoare sunt si ele contactless.

Vladimirescu a mai explicat ca, pe cel mai activ portofoliu, cel al cardurilor de masa, rata tranzactiilor contactless este de 85%.

Seful MasterCard atrage atentia in acelasi timp ca procentul cardurilor active in portofoliul MasterCard este mult mai sus decat media trasata de BNR pe toata piata, circa 75% dintre cardurile in circulatie sunt active, si "este o consecinta fireasca a faptului ca 750.000 de carduri MasterCard sunt carduri de masa, iar gradul de utilizare al lor este aproape de 100%". El precizeaza ca, si in cazul cardurilor premium, gradul de utilizare este mult mai ridicat decat in cazul celor de debit.

Cu siguranta, utilizarea atat din punct de vedere al numarului de tranzactii, cat si al volumelor, este de partea cardurilor premium, fie de debit, fie de credit, pentru ca prin natura lor se adreseaza unor clienti mai educati, care maximizeaza beneficiile platii cu cardul.

"Ne apropiem de 100 milioane de plati contactless intr-un an. Avem 75 milioane dupa primele 3 trimestre si cu siguranta vom atinge acest prag, ceea ce este fabulos, pentru ca - gandindu-ma la ce se intampla acum 2 ani, nu depaseam sub nicio forma 3 milioane de plati contactless", afirma Vladimirescu.

Cifrele cheie ale MasterCard din ultimul an (T3 2017 vs. T3 2016)

  • crestere pe tot portofoliul de carduri cu 13%, ajungand la 9,1 milioane unitati
  • pe segmentul cardurilor de masa crestere a fost de 228%, iar pe volume avansul fata de T3 2017 este de 440%
  • numarul cardurilor de credit din portofoliu a urcat cu 7%
  • cresterea pe cardurile premium a fost de 58%

Crestere de 25% pe zona de acceptare datorita legii cash-back

"Dinamica cresterii pe zona de acceptare a fost atat de accelerata de legea cash-back, incat in clipa de fata, intr-un trimestru, s-au instalat in piata la comercianti de 4 ori mai multe POS-uri decat se instalau in anii anteriori", a subliniat seful MasterCard Romania.

Ritmul accelerat de instalare a POS-urilor ar putea fi determinat si de amenzile pe care legiuitorul le poate aplica comerciantilor cu cifra de afaceri mai mare de 10.000 euro care nu ofera posibilitatea platii cu cardul.

"Poate au fost si stimulentele pe care le-am oferit noi pe zona de acceptare pentru instalarea de POS-uri, poate a fost si presiunea consumatorilor care au cerut sa plateasca in felul asta. Nu uita: comerciantii care accepta cardul sunt si ei posesori de card si poate au inteles in sfarsit ca este mai bine, mai eficient, mai sigur si mai rapid sa platesti cu cardul", concluzioneaza oficialul Mastercard.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri