Desi BCR a contribuit pe zona corporate cu aproape un sfert din creditarea noua raportata de banca mama, Erste Group, liderul pietei romanesti "a livrat" anul trecut doar 6,5% din totalul finantarilor acordate companiilor locale. Lucrurile se vor schimba curand, spun oficialii Erste, care anunta ca BCR va deveni mult mai activa pe acest segment, odata ce bilanturile au fost curatate.

Oficialii Erste au declarat recent ca nu se mai asteapta la vanzari importante de portofolii neperformante in cazul BCR, in timp ce efectul de recuperare a provizioanelor, deci persistenta unui cost al riscului negativ, va mai dura.

„Cred ca am invatat o lectie, sa ne concentam pe calitate si profitabilitate. Dar, avand in vedere evolutia portofoliului de neperformante si prognoza pe 2018, ne putem intoarce spre...desi nu imi place sa folosesc cuvantul agresiv, pentru ca am avut experiente negative cu el, dar pot sa zic ca vom deveni extrem de activi si in Romania, in 2018 si in urmatorii ani”, a declarat, la o conferinta de presa de la Viena, Willibald Cernko (foto), Chief Risk Officer al grupului Erste.

Willibald Cernko, Erste

Pentru noi Romania este o piata importanta si sper ca vom arata o crestere buna pe viitor in zona corporate.

Pana acum, Romania a fost una dintre pietele cu cea mai anemica crestere pe creditarea corporate, iar daca excludem segmentul IMM cresterile sunt si mai mici sau chiar vorbim de stagnari la nivelul unor jucatori.

Situatia este reflectata si in bilantul BCR, care pe soldul net de credite corporate (IMM si companii mari) a crescut cu doar 1,7% anul trecut.

In ceea ce priveste creditele noi, acordate companiilor, BCR a dat in 2017 finantari de 2,6 miliarde lei (0,55 miliarde euro), in contextul unor cresteri puternice pe segmentul IMM, de circa 17%.

BCR, liderul pietei romanesti dupa active (16,6% cota de piata), a reusit insa sa prinda anul trecut doar 6,5% din creditarea noua pe zona corporate, dintr-un total de 39,89 miliarde echivalent lei pe intreaga piata, reprezentand finantarile nou acordate companiilor de catre banci, in lei, euro si dolari americani.

Ce piete „stralucesc” in portofoliu de corporate al Erste

Desi BCR a adus circa 23% din creditarea noua pe zona corporate pentru grupul Erste, Ungaria, Cehia si Slovacia tin capul de afis in privinta cresterilor. Erste a raportat pentru 2017 credite noi acordate companiilor in valoare de 2,4 miliarde euro, ajungand astfel la un sold de 47,5 miliarde euro.

Subsidiara Erste din Ungaria a crescut pe creditarea corporate cel mai mult, cu 27,5%, cea din Cehia cu 19,7%, iar in Slovacia cu 17,5%.

In ceea ce priveste sectoarele cu cel mai puternic avant, industria auto a crescut cu 24%, sectorul companiilor ciclice cu 12%, in timp ce constructiile cu 9%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri