Cursul euro/leu creste din nou, incet dar sigur, catre maximul istoric atins in ianuarie acest an. Fata de dolar, leul s-a mai intarit putin, in sedinta de miercuri, ins doar datorita scaderii monedei americane fata de euro pe plan international.

In sedinta de miercuri, 13 martie, Banca Nationala a Romaniei (BNR) a calculat pentru euro un curs de 4,7632 lei/euro, in crestere cu 0,64 bani (0,13%), de la 4,7568 lei/euro cat a fost cu o zi in urma. Cursul euro/leu a atins maximul istoric de 4,7648 lei/euro in data de 25 ianuarie 2019, pe fondul instabilitatii create de adoptarea OUG 114/2018, care a alarmat intregul mediu de afaceri, dar si din cauza fundamentelor deja subrede (deficite in crestere, inflatie, lipsa investitiilor).

Curs BNR pentru dolar: leul isi continua aprecierea

In schimb, leul s-a apreciat, din nou, miercuri, in fata monedei americane, pentru a treia sedinta consecutiv. BNR a anuntat, miercuri, pentru dolar, un curs de 4,2175 lei/dolar, in coborare cu inca 0,4 bani (0,09%) de la 4,2215 lei/dolar, cursul stabilit in sedinta anterioara. Leul recastiga astfel, o parte din pierderea suferita intr-o singura sedinta (cea din 8 martie, cand cotatia a urcat de la 4,1943 lei/dolar la 4,2261 lei/dolar).

Aprecierea leului fata de dolar nu are, din pacate, legatura cu situatia economiei romanesti, ci se datoreaza exclusiv slabirii monedei americane pe plan international, avand in vedere ca aceasta nu este cotata direct pe piata de la Bucuresti, ci prin intermediul euro. Si, in conditiile in care raportul euro/dolar a sarit, din nou, de 1,13 dolari/euro pe plan extern, dupa ce statuse sub acest nivel, deprecierea dolarului s-a reflectat intr-o usoara apreciere a leului. Aceasta apreciere ar fi fost mai puternica daca leul nu ar fi scazut in raport cu moneda unica europeana.

Francul elvetian, urmarit de persoanele care au de platit lunar rate la imprumuturi contractate in aceasta moneda, s-a scumpit si el in sedinta de miercuri. Pentru aceasta moneda, BNR anuntat un curs in urcare la 4,1920 lei/franc, de la 4,1838 cat a fost cotat francul elvetian in sedinta anterioara pe piata valutara.

Cursul euro in regiune - zlotul si forintul se apreciaza

Dintre monedele din regiune, in sedinta de miercuri, doar coroana ceha a evoluat in aceeasi directie cu leul romanesc, in sensul deprecierii fata de euro, insa intr-un ritm mult mai redus. La jumatatea sedintei de tranzactionare, coroana ceha inregistra o pierdere de 0,02% in fata monedei unice europene. In acelasi timp, forintul unguresc s-a intarit consistent fata de euro, cu 0,21%, in timp ce zlotul polonez era pe plus cu 0,06%.

Leul romanesc a evoluat relativ stabil in ultimele doua luni, insa revine pe scadere si “ataca” minimul inregistrat in ianuarie in fara monedei unice europene.

Deprecierea de miercuri vine si in contextul in care, cu o zi in urma, Institutul National de Statistica a publicat datele cu privire la inflatia pe februarie si pe cele referitoare la deficitul comercial. Ambele vesti sunt nefavirabile monedei nationale, avand in vedere ca inflatia accelereaza din nou spre 4%, iar deficutul comercial a crescut cu peste 60% din prima luna a anului, pe fondul unei evolutii dezamagitoare a exporturilor.

In aceste conditii, se confirma estimarile analistilor, care avertizeaza de mai multa vreme ca leul se va deprecia constant in fata euro, din cauza dezechilibrelor macroeconomice tot mai adanci si fara perspectiva de corectare in perioada urmatoare (deficitul bugetar si deficitul de cont curent).

Peste un an, analistii financiari participanti la sondajul lunar derulat de CFA Romania vad cursul euro/leu la aproape 4,9 lei/euro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri