Structura economiei romanesti, in care 4% din companii cumuleaza aproape 80% din cifra de afaceri, este tot mai fragila. Tot mai multe companii din aceasta categorie, denumite companii de impact, au probleme financiare. Mai exact, 51% dintre ele, depasind, astfel, numarul companiilor sanatoase. Ce urmeaza in 2019?

Dintr-o analiza realizata de Casa de Insolventa Transilvania (CITR) reiese ca, in 2018, dintre companiile de impact (cu active de peste un milion de euro) 49% erau finantabile, 30% - restructurabile si 21% companii insolvabile.

Ponderea s-a inversat in 2018, pentru prima data

“La inceputul lui 2018, numarul companiilor in distress a ajuns la 51% din totalul companiilor de impact, inversand, pentru prima data balanta intre companii sanatoase si companii in dificultate. Desi numarul companiilor de impact creste comparativ cu anul precedent, procentul de 4% al acestora in piata ramane neschimbat, iar valoarea lor ca pondere in economie creste exponential”, reiese din analiza citata.

Mai mult de jumatate din cele aproape patru milioane de salariati din Romania sunt angajati in companii de impact. La inceputul lui 2018, in Romania isi desfasurau activitatea 29.000 de companii cu active peste un milion de euro.

„Mediul de business romanesc, la 30 de ani de economie de piata, arata ca un motor care se supraincalzeste. Suntem o tara cu un business sustinut de doar 4% din totalul companiilor, iar din acest procentaj mic, majoritatea (51%) inregistreaza dificultati. Impactul mentinerii unui numar covarsitor de companii de impact in zona de dificultate pune in pericol stabilitatea comunitatii in care acestea activeaza si a ecosistemului de business. Ponderea mare a cifrei de afaceri pe care acestea o genereaza in piata creste importanta lor pentru populatia activa si necesitatea ca acestea sa fie sanatoase. Or procentul lor mic si gradul mare de dificultate pe care il manifesta, prin indicatorii analizati, ne arata cat de vulnerabil este mediul de business romanesc”, sustine Vasile Godinca-Herlea, CEO CITR.

Companiile de impact acapareaza tot mai mult economia, dar multe cresc pe datorie

Totodata, tendinta de consolidare a companiilor de impact pe piata continua, in detrimentul firmelor mici, insa noile intrate in aceasta categorie au reusit aceasta performanta preponderent pe datorie.

„De la an la an remarcam o concentrare tot mai mare a pietei, din perspectiva cifrei de afaceri, in jurul companiilor de impact. Desi ponderea companiilor mici se mentine intr-un procent covarsitor de 96%, acestea au un impact din ce in ce mai mic. Importanta lor economica, data de volumul business-ului realizat, se diminueaza continuu, dinamica ce conduce la o polarizare tot mai puternica a mediului de afaceri, intre companii de impact si restul companiilor, dar si la o accentuare a decalajelor in interiorul categoriei de impact, intre companiile finantabile, care performeaza tot mai bine pe zi ce trece si cele cu dificultati, ai caror indicatori se deterioreaza”, explica Anca Manitiu, CEO CIT Restructuring.

Studiul CITR Group arata ca, la inceputul lui 2018, 4% din companiile romanesti concentrau 79% din business si produceau o cifra de afaceri de 237 miliarde de euro, in crestere cu 14% fata de anul precedent.

Daca pana in 2017 numarul companiilor finantabile si cel al companiilor in dificultate era relativ egal, in ianuarie 2018 balanta s-a inversat in defavoarea companiilor sanatoase, al caror numar a scazut. 20% dintre companiile nou intrate in categoria de impact isi bazeaza cresterea pe datorii suplimentare, avand 74% grad de indatorare, procent care depaseste media de 60% a categoriei.

Mai mult, numarul companiilor care se indatoreaza peste 70% creste la 43%, majoritatea avand un grad de indatorare sub 70%, in timp ce o treime din companiile de impact se situeaza in intervalul de profitabilitate de 0-5% si un grad de indatorare sub 70%.

Distributia pe judete a companiilor insolvabile si restructurabile arata ca judetele al caror procent de companii vulnerabile depaseste 50% din cifra de afaceri sunt recunoscute, in general, pentru activitatea de business scazuta si greoaie, cu exceptia judetului Galati. Printre acestea se regasesc: Bihor, Dolj, Caras Severin, Buzau, Tulcea.

2019 nu arata bine!

Pentru 2019, specialistii CITR Group se asteapta ca numarul companiilor in dificultate sa creasca, pe fondul unei decelerari puternice a cresterii economice inregistrate in anii precedenti.

„Cu o adancire a deficitului de cont curent si bugetar si cu presiune pe inflatie, avem semnale ca structura companiilor se va modifica printr-o crestere ca pondere a companiilor restructurabile si a celor insolvabile. Ne asteptam la o polarizare mai adancita decit in 2018, companiile sanatoase vor performa tot mai bine, iar cele cu dificultati vor inregistra o inrautatire, care, coroborata cu schimbari macroeconomice, sa creeze elemente de risc semnificative pentru perioada urmatoare. Este posibil sa asistam la o crestere a dezechilibrelor”, avertizeaza expertii CITR Group.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri