Inflatia va continua sa se tempereze in 2007, pana la o valoare medie anuala de 5%, iar banca centrala va continua sa monitorizeze atent cresterea creditarii, evolutia consumului si cheltuielile publice, a declarat analistul sef pentru macroeconomie al Erste Bank, Rainer Singer.
"Banca centrala s-a descurat bine in operatiunea de tintire a inflatiei", a spus Singer, citat de NewsIn. Pe de alta parte, investiiile straine puternice au urcat productivitatea si pun la dispozitia pietei alternative pentru importuri, ceea ce a contribuit la temperarea constanta a inflatiei, spune Singer.

"Intrari mari de investitii straine direcet au influentat evolutia inflatiei, deoarece au contribuit la cresterea productivitatii. Efectul investitiilor straine directe e un fenomen care se vede dupa un timp, nu se poate masura imediat, pe un interval de sase-sapte luni, ci se vedea in cativa ani. Chiar in situatia in care nu se va mai atinge in 2007 acelasi nivel al investitiilor straine directe de anul trecut, vor aparea efectele acestora. Va creste mai intai productivitatea, apoi calitatea si se vor mari exporturile, reducand dezechilibrele din comerciale si ale contului curent", a adaugat Singer.

BNR va reduce dobanda de politica monetara cu 0,50%

Banca centrala a Romaniei va reduce rata dobanzii de politica monetara cu 0,50%, probabil in doua reprize, pana la un nivel de 8,25% la finalul acestui an, a estimat analistul sef pentru macroeconomie al Erste Bank, Rainer Singer.

"Ratele dobanzilor se vor reduce lent, probabil in doi pasi si estimam ca pana la finalul anului banca centrala va reduce actuala rata a dobanzii sale de politica monetara cu 0,50%, pana la 8,25%" a explicat Singer la The Euromoney Central & Eastern Forum de la Viena.

Rainier Singer a estimat un curs de final de an pentru moneda romaneasca de 3,40 lei/euro, cu fluctuatii in timpul anului. "Nu suntem ingrijorati de volatilitatea leului, pentru ca economia este stabilizata si efectul investitiilor straine direct se va simti in rate mai mari ale productivitatii", a adaugat Singer.

Privatizarea prin Bursa stimuleaza lichiditatea pietei

Piata de capital din Romania ar castiga mult daca statul ar folosi listarea la Bursa de Valori din Bucuresti ca o metoda de privatizare, a declarat, luni, la Viena, analistul sef pentru piete de capital al Erste Bank, Henning Esskuchen.

"Nu ne asteptam la multe listari ale companiilor private, de calibrul Flamingo in acest an. Credem insa ca piata are nevoie de mari oferte publice initiale, cum a fost Traselectrica pentru a stimula lichiditatea si a raspunde nevoilor de investitii ale viitoarelor fonduri de pensii private. Ar fi bine daca statul ar alege Bursa ca modalitate de privatizare", a declarat Esskuchen pentru NewsIn.

Erste Bank estimeaza o crestere economica de 6,5% pentru anul acesta

Economia Romaniei va creste cu 6,5%, in 2007, pe fondul unei incetiniri a fluxului de investitii straine si a consumului, a estimat, luni, analistul sef pentru macroeconomie al Erste Bank, Rainer Singer, prezent la la The Euromoney Central & Eastern Forum de la Viena.

"Cresterea deficitului de cont curent se va domoli, pana la un nivel anual de 9,2%, in timp ce produsl intern brut se va mari cu 6,5% in 2007", a estimat Singer.

In anii urmatori aderarii, economia Romaniei va creste mai lent, dar va rezolva problema dezechilibrelor. Se va remarca in economie influenta investitiilor straine directe, prin performante bune la export", a adaugat seful departamentului de analiza pentru piata de capital al grupului financiar Erste Bank, Henning Esskuchen.

"In trecut, au putut fi observate evolutii explozive ale diversilor indicatori care descriu economia Romaniei, acompaniate de dezechilibre majore", a adaugat Esskuchen. El a evocat cresterea exploziva a creditarii in paralel cu adancirea deficitului de cont curent.

"Mecanismul e simplu - cererea puternica stimuleaza importurile, care adancesc deficitele comerciale si de cont curent. Investitiile straine directe cresc productivitatea, satisfac cererea interna si urca exporturile, deoarece s-a marit capacitatea de productie din tara", a spus Esskuchen. Ca urmare, spune Esskuchen, "investitiile straine directe ajuta la tinerea in frau a dezechilibrelor, care se vor atenua".
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri