Romania are mari sanse ca, in anii ce urmeaza aderarii sale la UE, sa se incadreze in tiparele tarilor Baltice de dezvoltare sau in cel al Poloniei, apreciaza investitorii straini. tarile Baltice au avut o evolutie spectaculoasa si, desi in Romania reformele au intrat in forta cu ceva intarziere, daca se mentine ritmul actual de dezvoltare, precum si vointa de a ajunge o tara cu adevarat europeana, Romania va cunoaste o dezvoltare impresionanta in viitorii ani, apreciaza Peter Elam Hakansson, presedintele East Capital, cea mai mare companie de investitii specializata pe piata Est Europeana.
In plus, un alt factor care sustine aceste previziuni optimiste este dimensiunea pietei romanesti. Ca investitor strain, iti permiti eventual sa ignori Slovenia sau Slovacia, dar cum sa-ti permiti sa nu iei in calcul Romania sau Polonia?, subliniaza Hakansson.

Investitorii straini cred ca, la inceputul perioadei postaderare, piata de capital romaneasca va inregistra cresteri substantiale, la nivelul celor din Polonia si tarile Baltice. Intrarea in Uniunea Europeana a fost insotita, fara exceptie, de cresteri ale pietelor financiare si, in general, ale economiilor noilor tari membre.

Statutul de membru aduce in primul rand un plus de incredere in randul investitorilor straini, dar si autohtoni. Investitiile in noua piata devin, dintr-o data, plasamente intr-o piata regionala Europeana, in care riscurile de sistem sunt sensibil diminuate. Beneficiind toate de acelasi statut, aceste piete din Est vor continua insa sa se diferentieze prin conditiile interne specifice, politicile promovate, dar si atuurile naturale.

Cele mai bune performante post-aderare in zona est-europeana le-au avut Letonia si Polonia, unde pietele financiare au inregistrat cresteri de circa 200%, in euro (perioada 2004-2006). Cresterea a fost generata, in mod evident, de un ansamblu de factori favorabili, precum indicatorii macroeconomici, consumul si investitiile straine directe, spune presedintele EastCapital.

Polonia continua sa beneficieze de faptul ca este cea mai mare tara din noua Europa, cu piete extinse care asigura, in primul rand, premise de crestere a sectoarelor din economia reala. Performantele au fost accentuate si de aprecierea monedei nationale, randamentele interne fiind si mai atractive in perceptia investitorilor straini.

De cealalta parte, Letonia, desi este printre din cele mai mici tari europene, reuseste sa transmita vitalitate printr-o extraordinara vointa de refomare, la nivelul tuturor sectoarelor, cuplate cu un mix de politici atractive.

Proaspat intrata in randul tarilor cu gir European, Romania ar putea fi perceputa ca o piata care urmeaza caracteristicile pietelor poloneze si baltice. Romania este a doua tara ca marime din zona, cu o economie in plina expansiune si o tendinta de apreciere a monedei nationale; in acelasi timp, este printre tarile care, in ultimul timp a aratat un apetit de schimbare deosebit, reusind ca surpinzator de repede sa elimine intarzierile in procesul de aderare si sa indeplineasca criteriile europene, pentru a fi admisa in 2007 si nu in 2008.

De asemenea, Romania are o buna politica de atragere a investitorilor, in primul rand prin cota unica, care este chiar la un nivel mai mic decat in tarile Baltice. In sfarsit, Romania este considerata inca o piata emergenta, statut pe care alte tari incep sa-l piarda, arata reprezentantul East Capital.

Nu e intamplator faptul ca, pe ansamblul zonei de Est, piata de capital cu cea mai slaba performanta este cea a Sloveniei. Dupa 2004, piata slovena a raportat o crestere de doar 62%, in euro. Explicatia consta tocmai in maturitatea pietei. Slovenia, o economie mica, cu excelente date macroeconomice (este prima tara din Est care a intrat in clubul Euro) nu mai poate oferi surpize investitorilor.

Daca numarul de companii listate va creste semnificativ, iar Romania va pastra ritmul actual de dezvoltare, atunci aceasta piata va fi noua revelatie europeana, furnizand ceea ce, in ultima instanta, orice investitor asteapta - un bun raport intre randament si risc, conchide presedintele East Capital.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri