Consiliul Fiscal considera, in opinia transmisa asupra proiectului de rectificare bugetara, sustine ca exista riscuri semnificative de depasire a tintei de deficit bugetar asumate pentru acest an. In lipsa unor masuri “compensatorii suplimentare credibile”, este posibil, in contextul actual, ca deficitul bugetar sa sa ajunga la 3,7% din PIB.

Proiectul de rectificare bugetara consemneaza o revizuire ascendenta atat a veniturilor totale ale bugetului general consolidat (BCG) (+2,4 miliarde de lei), cat si a cheltuielilor bugetare (+2,6 mld. lei). Consiliul Fiscal are rezerve insemnate fata de nivelul propus in cazul veniturilor bugetare – mai ales in cazul celor din TVA si contributii de asigurari sociale – identificand un minus de venituri cumulat situat intre 5,8 - 6,8 miliarde de lei. “In plus, o eventuala neincludere in lista proiectelor eligibile din fonduri europene a celor din cadrul PNDL propuse pentru decontare retrospectiva ar majora potentialul gol de venituri la 7,7-8,7 miliarde de lei”, avertizeaza Consiliul Fiscal.

In ceea ce priveste cheltuielile, Consiliul Fiscal are rezerve fata de nivelurile propuse pentru cheltuielile de asistenta sociala si cele cu achizitiile de bunuri si servicii.

“Pentru prima categorie de cheltuieli, necesarul de resurse suplimentare identificat este in cuantum de 2,5 miliarde de lei, cu potentialul ca acest deficit sa fie redus cu circa 1,2 miliarde de lei in conditiile inversarii deciziei de achitare a pensiilor inainte de 15 ale lunii. Pentru cea de-a doua categorie de cheltuieli, executia bugetara la finele primului semestru indica drept probabile cheltuieli suplimentare de 1-2 miliarde de lei in raport cu alocarea – un control strict al cheltuielilor cu achizitiile de bunuri si servicii (neobservabil pana in acest moment) ar putea insa asigura apropierea de nivelul bugetat. Insa executia la zi a cheltuielilor de investitii finantate din fonduri europene evidentiaza o probabilitate ridicata de nerealizare semnificativa a nivelurilor avansate in proiectul de rectificare. Un eventual ecart nedezirabil fata de tinta de circa 7-8 miliarde de lei al veniturilor din fonduri europene, posibil si relativ probabil, avand in vedere atat parcursul la zi din acest an, cat si evolutiile istorice, ar determina, ceteris paribus, o reducere a deficitului bugetar cu 2,5 - 3,5 miliarde de lei”, se subliniaza in opinia citata.

In concluzie, Consiliul Fiscal apreciaza ca exista riscuri semnificative de depasire a tintei de deficit asumate si chiar a nivelului de referinta de 3% din PIB pentru deficitul bugetar.

“In absenta adoptarii unor masuri compensatorii suplimentare credibile, intervalul probabil in care se va plasa deficitul bugetar la finalul anului 2019 potrivit metodologiei nationale este cuprins intre 3,4% - 3,7% din PIB”, concluzioneaza Consiliul Fiscal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri