Guvernul intenționează să adopte o ordonanță care să-i permită să schimbe Codul Fiscal când dorește – și nu cu minim 6 luni înainte de la publicarea modificărilor în Monitorul Oficial. Practic, ne-am putea trezi de pe o zi pe alta cu taxe și impozite noi sau cu eliminarea unor facilități fiscale.

Practic, Guvernul vrea ca proiectul privind noile taxe să se aplice cât mai rapid. Ca urmare, chiar în ședința din seara de 20 septembrie ar putea fi adoptată o OUG de modificare a Legii privind Codul Fiscal. Pe agenda ședinței de Guvern figurează o ”analiză” privind acest proiect de OUG.

Invocând procedura de deficit excesiv și riscul de a pierde fondurile din PNRR, proiectul, pus în transparență decizională pe site-ul Ministerului Finanțelor, cere introducerea unor excepții la articolul 4 din Legea privind Codul Fiscal. Acesta prevede că modificările intră în vigoare în termen de minimum 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial al României și că ”În cazul în care prin lege se introduc impozite, taxe sau contribuții obligatorii noi, se majorează cele existente, se elimină sau se reduc facilități existente, acestea vor intra în vigoare cu data de 1 ianuarie a fiecărui an și vor rămâne nemodificate cel puțin pe parcursul acelui an.”

Practic, este vorba despre predictibilitatea fiscală, în locul căreia Guvernul propune ”flexibilizarea Codului Fiscal” (exprimarea apare în Nota de Fundamentare). ”Este necesară flexibilizarea condițiilor din Codul fiscal care restricționează posibilitatea introducerii de impozite, taxe sau contribuţii obligatorii noi, majorarea celelor existente, eliminării sau se reducerii facilităţilor existente, a căror intrare în vigoare să fie prevăzută la termene mai scurte de 6 luni de la publicarea în Monitorul Oficial”, se afirmă în documentul oficial.

Primele reacții la planul de flexibilizare a Codului Fiscal

Pe cadrul legal actual, Guvernul nu poate în acest moment să introducă taxe noi, nu poate să le mărească pe cele existente, nu poate să elimine sau să reducă facilități fiscale (cum ar fi facilitățile pentru IT-ști) decât de la 1 ianuarie 2025, pentru că nu se încadrează în termenul de 6 luni.

Consiliul Economic și Social a dat aviz negativ acestui proiect. Conform informațiilor wall-street.ro, și mai multe ministere au avertizat că proiectul va fi contestat la CCR, atrăgând nulitatea modificărilor Codului Fiscal pe care ar trebui să le introducă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Radu Pircă
Radu Pircă a lucrat în presa scrisă, online, TV și radio la ProTV, Cotidianul, stirileprotv.ro, ProFM, Jurnalul și Cultura, printre altele. A ținut seminarii de istoria gândirii politice și istorie politică și a publicat articole de istorie în România și Franța. Este absolvent de Științe Politice, în cadrul SNSPA.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri