Biroul de credit administrează datele referitoare la comportamentul tău de plată al creditelor, date atât pozitive cât și negative, furnizate de către bănci și de către instituțiile financiare nebancare (IFN-uri). Află din acest material în ce situații poți cere ștergerea datelor deținute de către această entitate.

Biroul de Credit funcționează ca o bază de date comună pusă la dispoziția băncilor și instituțiilor financiare nebancare interesate de numărul de credite pe care le ai în desfășurare și felul în care ți le plătești.

Ce date ajung la Biroul de Credit

Biroul de Credite stergere datesursa foto: TheCorgi / Shutterstock.com

Orice consumator figurează în Biroul de Credit din momentul în care își depune prima cerere de credit, banca sau IFN-ul fiind obligate să îl înștiințeze despre faptul că datele sale vor fi transmise către această entitate. Astfel, în momentul în care iei creditul vei figura cu denumirea angajatorului tău, datele de identificare și banca sau IFN-ul care ți-a acordat creditul, durata acestuia, tipul și suma obținută.

Restanțele, datele negative care ajung în Biroul de Credit

Dincolo de datele prezentate mai sus, în Biroul de Credit poți figura și cu date mai puțin plăcute, respectiv restanțele. În momentul în care ai întârziat să îți plătești rata cu 30 de zile, banca sau Instituția Financiară Nebancară (IFN) de la care ai luat creditul te va raporta la Biroul de Credit, informațiile fiind păstrate de entitate pentru o perioada de 4 ani.

Cum te afectează înregistrarea la Biroul de Credit cu restanțe

Dacă ai fost pus în situația în care nu ai reușit să îți plătești ratele la credit după 30 de zile de la data scadentă și ai ajuns să figurezi cu restanțe în cadrul Biroului de Credit, acest lucru îți afectează șansele de a obține un nou credit. Nu înseamnă neapărat că nu mai poți lua un credit de la bănci sau IFN-uri, însă condițiile de acordare se înăspresc deoarece riscul de neplată al creditul a crescut.

Cum poți afla ce date are Biroul de Credit despre tine

În cazul în care dorești să afli ce date are Biroul de Credit despre tine, poți afla prin accesarea site-ului Biroului de Credit, prin transmiterea unei scrisori către Biroul de Credit ( puteți descărca formularul de aici ) sau îi poți cere băncii/IFN-ului de la care ai împrumutat bani să îți ofere aceste date.

Pentru accesarea site-ului Biroului de Credit, trebuie să te înregistrezi utilizând un cod de înrolare. Posibilitatile de obținere a acestuia fiind următoarele:

  • prin introducerea codului numeric personal, urmând ca din baza de date să ți se afișeze numerele de telefon cu care ai fost înregistrat de bancă sau IFN pentru a alege unde dorești să primești codul unic printr-un SMS;
  • printr-o cerere transmisă prin poștă la Biroul de Credit. Solicitarea trebuie să conțină în mod obligatoriu, următoarele: datele de identificare (CNP, nume, prenume, adresa poștala de corespondență), copia actului de identitate și semnătura. Aceste informații sunt necesare în scopul identificării persoanei vizate și vor fi utilizate doar pentru perioada de timp necesară formulării, transmiterii și recepționării răspunsului. Codul de înrolare tipărit va fi expediat prin poștă, cu scrisoare recomandată, la adresa de domiciliu;
  • personal, de la banca sau IFN-ul care detțne calitatea de creditor/potențial creditor al persoanei vizate.

Cum îți poți șterge datele din Biroul de Credit

Biroul de Credit stergere date

sursa foto: Freedomz / Shutterstock.com

Dacă ai fost raportat pentru o restanță la Biroul de Credit, informațiile sunt păstrate timp de 4 ani, indiferent dacă ai plătit între timp banii respectivi. Biroul de Credit specifică exact situațiile excepționale în care datele pot fi șterse, în mod gratuit, astfel că nu este indicat să apelezi la diverse firme care "te asigură" că vor obține acest rezultat contracost. Situațiile sunt următoarele:

  • Expiră perioada de stocare a datelor. Ștergerea se face în mod automat de către Sistemul Biroului de Credit;
  • Datele au fost prelucrate cu nerespectarea prevederilor legale. În acest caz, ștergerea datelor se va face, la cererea întemeiată a persoanei vizate, de către banca sau IFN-ul care le-a înregistrat;

Mai exact, în cazul în care după ce ați interogat datele introduse în Biroul de Credit, respectând pașii menționați mai sus, și observați că nu au fost introduse datele corect, puteți cere ștergerea lor.

Sursa foto: By tommaso79 / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri