Potrivit unui proiect de Lege pentru modificarea si completarea legislatiei RCA, vor fi introduse preturi de referinta si la orele de manopera pentru service-urile auto, calculate de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), impreuna cu Institutul National de Statistica (INS), si, in acelasi timp, facilitatea legata de masina de schimb va trebui solicitata obligatoriu direct companiei de asigurari, astfel incat unitatile reparatoare sa nu mai poata factura, cu sau fara sa existe o nevoie reala a pagubitului pentru acest serviciu, al carui cost ridicat se regasea ulterior in factura de plata aferenta daunelor.

"La articolul 14, dupa alin. (3) din Legea 132/2017 se introduc doua alineate noi, alin (3^1) si (3^2), cu urmatorul cuprins:

(3^1) La efectuarea reparatiei, unitatea reparatoare auto isi poate utiliza propria valoare a orei de manopera afisata, fara a depasi preturile de referinta pe piata la data producerii riscului asigurat. Preturile pentru referinta pe piata vor fi stabilite si publicate anual de catre ASF impreuna cu INS. Primele preturi de referinta vor fi stabilite si publicate de ASF, impreuna cu INS, in termen de 120 de zile e la data intrarii in vigoare a prezentei legi. Valoarea orei de manopera practicata de unitatea reparatoare auto in relatia cu asiguratorul RCA, nu va depasi valoarea orei de manopera practicata in relatie cu alte persoane, inclusiv luand in considerare orice discounturi aplicate", se arata in proiectul de lege citat.

De asemenea, se mentioneaza la punctul (3^2) ca "orice diferente peste valoarea despagubirii stabilita conform alin. (3) si (3^1) nu vor fi suportate de asiguratorul RCA".

In acelasi timp, "la articolul 22, din Legea 132/2017 dupa alineatul (2) se introduce un alineat nou, alin. (2^1), cu urmatorul cuprins:

(2^1) In cazul in care persoana prejudiciata solicita inlocuirea temporara a vehicului avariat, are obligatia de a se adresa direct asiguratorului RCA, urmand ca acesta sa-i puna la dispozitie, in termen de cel mult o zi lucratoare de la data solicitarii, un vehicul de o clasa similara ori superioara. In cazul in care asiguratorul RCA nu isi respecta obligatia cu privire la termenul de o zi lucretoare, persoana prejudiciata poate contracta un vehicul de o clasa similara ori inferioara, de la orice entitate autorizata. In cazul in care persoana prejudiciata nu solicita direct asiguratorului RCA un vehicul pentru inlocuirea temporara a vehicului avariat, despagubirea RCA nu va depasi costul contractat de asiguratorul RCA pentru un vehicul similar, de la o entitate autoritata".

Sursa foto: Vereshchagin Dmitry / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Marius Alexandru Stanciu
Absolvent al Facultatii de Economie din cadrul Academiei de Studii Economice din Bucuresti si al unui program de Master, cu specializarea Economie Europeana, sustinut in aceeasi institutie, Marius Alexandru Stanciu dispune de o experienta jurnalistica de peste 12 ani, dobandita in cadrul redactiei Wall-Street.ro si acopera din punct de vedere editorial evenimente si interviuri din piata imobiliara, piata asigurarilor si pensii private.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri