Banca Comercială Română se așteaptă la o creștere economică de 3,5% pentru anul 2020 și un curs mediu estimat de 4,87 lei pentru un euro, în timp ce pentru 2021 ar ajunge la 4,97 de lei, conform unui raport prezentat de către Ciprian Dascălu, economist șef în cadrul instituției financiare, la conferința ”Întâlnire cu presa economică”, organizată de către publicația Piața Financiară.

”Ne așteptăm la o creștere economică de 3,5% pentru anul 2020, iar anul viitor vedem o încetinire care este dată în special de așteptarea noastră de reducere a deficitului bugetar spre 3% din PIB. Practic, de aici din cererea publică ne vine cel mai mult încetinirea în anul 2021. Cam acesta este scenariul nostru. Inflația rămâne pe următorii ani în intervalul țintă în cea mai mare perioadă, dar undeva spre limita superioară a intervalului tintă al Băncii Centrale”, precizează Ciprian Dascălu.

Economistul nu se așteaptă la o ajustare fiscală prea semnificativă în acest an, iar în ceea ce priveste dobânda de politică monetară, aceasta este de așteptat să rămână la 2,5%. Acesta adaugă faptul că va exista presiune la nivelul inflației, pusă si de o creștere a salariilor de aproape 10%. Prognoza BCR mai indică pentru acest an un deficit bugetar de 3,8%, iar pentru 2021 unul de 3%. Cursul mediu estimat de bancă pentru acest an este de 4,87 de lei pentru un euro, iar în 2021 de 4,97 de lei pentru un euro.

Ciprian Dascălu a menţionat că pieţele financiare se aşteaptă la organizarea de alegeri anticipate în 2020, iar dacă acestea se confirmă, scăderea randamentelor la titlurile de stat va fi mult mai puțin amplă decât dacă alegerile nu vor avea loc.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri