Au apărut mai multe semne de întrebare cu privire la programul guvernamental IMM Invest, ce permite IMM-urilor afectate semnificativ de criza COVID-19 să accese credite pentru investiții sau capital de lucru. Voci din industria bancară au precizat pentru wall-street.ro care sunt provocările cu care se confruntă unele instituții financiare în ceea ce privește derularea programului.

Polemicile din jurul programului IMM Invest s-au intensificat pe data de 14 mai, în urma unui comunicat trimis de către Fondul Național de Garantare a Creditelor Pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii(FNGCIMM). Reprezetanții autorității precizau la acea vreme, după o întâlnire cu mediul bancar, că 96.240 de cereri se aflau înregistrate pe platformă, dintre care 48.712 (52% dintre cereri) au fost transmise către cele 22 de bănci partenere în program, însă doar 12 au fost aprobate.

Florin Cîțu, ministrul Finanțelor Publice, a revenit a doua zi cu o postare pe Facebook în care a contrazis datele prezentate de FNGCIMM, precizănd că programul IMM Invest ”este un succes”, iar din discuțiile sale cu băncile, numai în cazul unei singure insituții sunt deja 1.000 de cereri aprobate.

Vrei să afli ultimele informații legate de programul IMM Invest? Vino alături de noi la conferința online Financial Forum, organizată pe 26 mai de wall-street.ro. Înscrie-te gratuit AICI.

De asemenea, pe data de 18 mai, în cadrul unui discurs susținut în Parlament, Ludovic Orban a precizat că sunt 5.000 de credite aprobate.

Sume prea mari cerute de mulți antreprenori și neclarități privind categoria IMM-urilor afectate semnificativ de criză

Sunt instituții financiare ce se confruntă cu un număr de cereri pe care îl cataloghează ca fiind extrem de mare, lucru care îngreunează procesul de aprobare, ținând cont mai ales de faptul că în majoritatea cazurilor acesta este realizat manual. Pe lângă acest flux ridicat, voci din industria financiară precizează pentru wall-street.ro că sunt numeroase cazuri în care sumele cerute de antreprenori sunt și de până la 10 ori mai mari decât cele pentru care s-ar califica conform normelor stabilite în cadrul programului.

Această problemă a fost semnalată public și de către Vladimir Kalinov, vicepreședinte Raiffeisen Bank România, în cadrul unei conferințe de presă susținută pe data de 14 mai cu ocazia anunțării rezultatelor financiare ale băncii pentru trimestrul I.

”Tot ce se cere în cadrul programului IMM Invest trebuie să fie conform unor planuri realiste și în linie cu felul în care a decurs business-ul până acum. Ca trend, foarte mulți clienți aplică pentru sume care sunt mult peste tot ceea au făcut până acum și este greu de gândit că în perioada imediat următoare va fi o creștere de 4 ori a afacerii”, susținea Kalinov în cadrul conferinței de presă desfășurată în urmă cu câteva zile.

Vrei să afli ultimele informații legate de programul IMM Invest? Vino alături de noi la conferința online Financial Forum, organizată pe 26 mai de wall-street.ro. Înscrie-te gratuit AICI.

Acest trend al cererilor nerealiste, spun voci din piață, îngreunează procesul de aprobare, care deja pune presiune pe umerii angajaților din unele bănci ce s-au trezit deodată cu mii de cereri de finanțare și face să amâne acordarea unui răspuns.

Dincolo de această provocare, reprezentanții băncilor consultați de către wall-street.ro vorbesc și despre o nevoie de clarificare a legii prin care să se stabilească concret IMM-urile care intră în categoria ”celor afectate semnficativ de criza generată de COVID-19.

Sursa foto: Andrey Armyagov / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Armand Iliescu
Armand s-a alăturat echipei Wall-street.ro în anul 2016, an în care a și finalizat cursurile Facultății de Jurnalism din cadrul Universității Hyperion . De-a lungul timpului a acoperit domenii precum FinTech, Finanțe-Bănci și Fiscalitate. A pus umărul timp de patru ani la consolidarea proiectului Future Banking , dedicat industriilor FinTech și digital banking, din poziția de Head of Growth. Tot în cadrul aceluiași proiect a dat startul emisiunii FinTech Friday,...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri