OTP Bank România a înregistrat un profit net în scădere, de 22 milioane lei, pentru 2020, iar profitul operaţional a atins 163 milioane lei, în urma creşterii cu 10% a venitului total, comparativ cu anul anterior.

Conform raportului financiar publicat la Budapesta, în care rezultatele băncii sunt prezentate consolidat, ajustate în conformitate cu standardele Grupului, OTP Bank România a înregistrat un profit consolidat după impozitare de 22 milioane lei în 2020, mai mic decât rezultatul anului precedent, ca urmare a creşterii costurilor de risc generate de pandemia Covid-19.

În cursul anului trecut, provizioanele aferente riscului de creditare au crescut cu 80% pe fondul incertitudinilor determinate de pandemie. Majoritatea provizioanelor pentru acoperirea acestor riscuri au fost constituite încă din prima jumătate a anului trecut.

"Pandemia a lovit anul 2020 precum o furtună şi a afectat planurile tuturor. Am evaluat riscurile şi am făcut pregătirile pentru ca OTP Bank să funcţioneze corespunzător şi să performeze constituind provizioane suplimentare în suma de 70 de milioane de lei pentru acoperirea riscurilor potenţiale cauzate de pandemie. Am urmărit cu fidelitate strategia noastră de creştere organică, Apollo, al cărei obiectiv este creşterea cotei de piaţă la 5% până în 2024. Acest lucru a adus o creştere semnificativă a operaţiunilor locale şi o creştere de 13% a portofoliului de credite, în timp ce cota noastră de piaţă în segmentul creditelor a urcat la 3,74%. Astfel, am reuşit să finanţăm economia locală, să amânăm plata ratelor la timp, să oferim finanţare pentru companiile mici şi mari, toate acestea în timp ce am continuat să deschidem noi sucursale, am digitalizat serviciile bancare şi am mărit echipa cu 200 noi colegi", a declarat Gyula Fater, director general OTP Bank România.

Profitul operaţional în 2020 a atins 163 milioane lei, în urma creşterii cu 10% a venitului total, comparativ cu 2019. În acelaşi timp, cheltuielile operaţionale au crescut cu 20% faţă de anul precedent, ca urmare a implementării strategiei de creştere Apollo, lansată în 2019. Dezvoltările IT şi digitale lansate de OTP Bank în 2020 au avut contribuţie importantă la creşterea generală a cheltuielilor IT, în timp ce cheltuielile cu personalul au urcat cu 21% faţă de anul precedent, pe fondul creşterii numărului total de angajaţi cu 13%.

Veniturile nete din dobânzi s-au îmbunătăţit cu 10% la nivel anual, ajungând la un total de 451 milioane lei, fiind susţinute de o expansiune dinamică a volumelor de credite, în timp ce marja dobânzii a scăzut cu 15 puncte de bază faţă de anul precedent.

Susţinut de o creştere a activităţii de creditare, volumul creditelor performante a crescut cu 13% la nivel anual.

În comunicat se menţionează că OTP Bank România este un jucător extrem de activ în programele de finanţare garantate de Guvern şi, în consecinţă, segmentul de împrumuturi pentru micro şi IMM-uri a crescut cu 15%, în timp ce segmentul corporativ a contribuit cu o creştere de 9% de la an la an.

În ceea ce priveşte calitatea creditelor, în general, volumul împrumuturilor clasificate în stadiul 1 şi 2 a crescut cu 13%, iar volumul creditelor din stadiul 3 a rămas pe o tendinţă descendentă în 2020 (-2%).

Volumul depozitelor, ajustat la cursul de schimb valutar, a crescut cu 20% anual, cu o dinamică alimentată atât de segmentul Retail (+ 15%), cât şi de cel Corporate (+37%).

În conformitate cu standardele locale de raportare, activele băncii au atins nivelul de 14,8 miliarde lei, în creştere cu 12% faţă de anul anterior, iar profitul după impozitare a fost de 2,4 milioane lei.

Rata de adecvare a capitalului băncii se menţine la un nivel confortabil de 20,2%.

În 2020, OTP Group a înregistrat un profit ajustat de 310,3 miliarde forinţi (4.275 milioane lei). Aceste rezultate sunt efectul creşterii costurilor de risc, ca urmare a consecinţelor negative ale pandemiei de COVID-19. Profitul contabil a fost de 259,6 miliarde forinţi (3.578 milioane lei).

Subsidiarele care au contribuit cel mai mult la acest volum sunt OTP Core din Ungaria (159,3 miliarde forinţi/ 2.195 milioane lei), DSK Bank din Bulgaria (41 miliarde forinţi/ 564 milioane lei), Croaţia (14,8 miliarde forinţi/ 204 milioane lei), Ucraina (26 miliarde forinţi/ 360 milioane lei), Rusia (16,3 miliarde forinţi/ 225 milioane lei), Slovenia (9,7 miliarde forinţi/ 133 milioane leu) şi Serbia (7,3 miliarde forinţi/ 101 milioane lei).

OTP Bank România, subsidiară a OTP Group, este un furnizor integrat şi auto-finanţat de servicii financiare. Banca ocupă locul 9, în funcţie de active, în clasamentul jucătorilor bancari din România, din decembrie 2018.

OTP Group are peste 70 de ani de activitate în sectorul financiar din Europa Centrală şi de Est, în timp ce subsidiara din România a acumulat 16 ani de prezenţă de piaţa locală. Promovând inovaţia, creşterea stabilă şi servicii financiare integrate, OTP Group a devenit un jucător dominant pe piaţa Europei Centrale şi de Est şi este considerat un grup bancar important chiar şi la scară europeană. Comunitatea de aproximativ 40 de mii de angajaţi deserveşte zilnic aproape 19 milioane de clienţi din 11 ţări.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri