Aproape toți antreprenorii care firme mici și mijlocii din România cred că războiul ruso-ucrainean va provoca o criză alimentară, potrivit ultimului sondaj al Consiliului Național al Întreprinderilor Mici și Mijlocii (CNIPMMR).

La întrebarea: „Credeți că, drept consecință a conflictului Rusia-Ucraina, va începe o criză economica în Romania?”, 93,5% din antreprenori au raspuns prin da, ceea ce ilustrează temerile mari ale mediului de business din România.

Întrebați dacă resimt creșteri ale costurilor produselor / serviciilor cauzate de scumpirile din ultima perioadă, 89,7% din antreprenori au răspuns tot prin da. Chiar dacă este un procent foarte mare, acest rezultat este totuși mai bun decât cel al sondajului precedent al CNOPMMR, de la mijlocul lunii februarie. Pe atunci, 98,5% dintre respondenții antreprenori spuneau că resimt creșterile de prețuri din ultima perioadă.

Această aparentă ameliorare a lucrurilor o vedem și în răspunsurile antreprenorilor referitoare la creșterile de prețuri pe care le plănuiesc. La sondajul prezent, întrebați fiind dacă au crescut/ vor crește prețurile produselor/serviciilor lor în următoarea perioadă, 39,3% au menționat că vor crește sub 10%, 29,9% vor crește între 10-30%, 23,4% nu au crescut/nu vor crește și 7,5% vor crește peste 30%.

Prin comparație, în sondajul din februarie înainte de începerea războiului, 42,3% dintre antreprenori au răspuns că vor crește între 10-30%, 19,3% vor crește sub 10%, 20,8% nu au crescut/nu vor crește și 17,3% vor crește peste 30%.

„Este vorba de o dinamică în timp real și cel mai probabil este vorba de antreprenorii care au crescut deja prețurile și care nu mai intenționează să facă acest lucru și în continuare”, a răspuns Florin Jianu reporterului Wall-Street.ro

Citește și: Florin Jianu, CNIPMMR: 42% dintre companii vor scumpi produsele cu 10-30% din cauza facturilor la energie

În ceea ce privește cifra de afaceri, potrivit actualului sondaj: 24,3% din antreprenori prevăd, ca efect al conflictului o scădere a cifrei de afaceri de până la 10%, 22,4% prevăd o scădere între 10-30%, 8,4% se așteaptă la o scădere cu peste 30%, 22,4% consideră că aceasta va ramâne constanta, 15% se așteaptă la o creștere a cifrei de afaceri cu până la 10%, 5,6% prevăd o creștere între 10-30% iar restul de 1,9% o creștere de peste 30%

Întrebați cu care din cele două țări antreprenorii au operațiuni directe sau indirecte, 83,2% din respondeți au spus că nu au (“Niciuna”), 8,4% au spus că au operațiuni cu Ucraina, 4,7% cu Ambele si 3,7% cu Rusia.

Consiliul Național al IMM-urilor din România a realizat în perioada 02.03-21.03.2022 un amplu sondaj cu scopul de a identifica opinia antreprenorilor cu privire la impactul conflictului Rusia-Ucraina, început în urmă cu aproape o lună. Astfel, în urma sondajului realizat, la care au răspuns 2.598 de antreprenori

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Filip Bodoc
Filip este preocupat de feluritele tipuri de limbaj și de modul în care acestea însoțesc și determină legăturile indivizilor și ale comunităților și obișnuiește să își finalizeze observațiile scriind. Absolvent al Facultății de Istorie a Universității din București și specializat pe Relații Internaționale, el consideră că instituțiile de pe teritoriul unui stat – și mai cu seamă cele economice – sunt într-o strânsă întrepătrundere cu...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri