De la 1 octombrie, IRCC va ajunge la 4,06% pe an, conform datelor furnizate de BNR. Românii care au apelat la un credit pentru o locuință medie (valoare totală de aproximativ 120.000 de euro) o să plătească aproape 1.000 de lei în plus la rata lunară față de luna ianuarie a acestui an, când indicele luat în calcul era de 1,86%.

IRCC, Indicele în funcție de care se calculează ratele românilor cu credite în lei, s-a majorat semnificativ față de trimestrul trecut când acesta era de 2,65, marcând un avans de 53%.

Ca să exemplificăm cum a mărit IRCC-ul rata dobânzii la creditele variabile, am comparat valoarea dobânzii de la începutul anului cu cea din trimestrul 2 și cea care se va aplica de mâine.

Atunci când o persoană apelează la un credit ipotecar, cum e cel pentru locuințe, trebuie să țină cont că băncile percep o dobândă formată din marja fixă și o dobânda variabilă stabilită în funcție de IRCC. Indicele de referință pentru creditele de consum este o dobândă variabilă care după 2 mai 2019 a luat locul ROBOR.

Citiți și: Explozia dobânzilor. Cu cât cresc ratele românilor anul acesta.

Rata la credit pentru locuință: o majorare de aproape 1.000 de lei din ianuarie până în octombrie

Am luat ca exemplu un credit ipotecar de 500.000 lei (100.000 euro), extins pe o perioadă de 30 de ani, cu care un român poate cumpăra un apartament de două camere, de clasă medie, într-o zonă non-centrală din București. Dobânda fixă luată în calcul pentru acest credit a fost una medie/redusă, de 2,35% (marja băncii) + IRCC.

Astfel, în cazul creditului menționat mai sus, rata lunară din ianuarie ajungea la 2.250 lei/lună, atunci când nivelul IRCC era de 1,17%.

În trimestrul 2, când IRCC avea o valoare de 2,65%, creditul avea o rată de 2.684 lei/lună, adică o crește de 19,2% față de primul trimestru.

De la 1 octombrie 2022, când IRCC atinge pragul de 4,06%, rata lunară ajunge la o sumă de aproximativ de 3.100 lei/lună (creștere de aproape 40% a ratei față de începutul anului).

Citiți și: Cum se calculează ROBOR și de ce a certat Isărescu băncile care „au sărit calul”.

* La calculele din articol nu au fost luate în considerare comisioanele aferente ale unui credit (comision de analiză dosar, comision de deschidere credit, etc.), care pot varia foarte mult în funcție de bancă.

Sursa foto: LCV/ Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luminița Mîndrilă
 Luminița Mîndrilă a lucrat anterior la Hotnews.ro și Aleph News, iar în prezent acoperă domeniul finanțe-bănci în cadrul Wall-Street.ro.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Finanțe - Bănci »


Setari Cookie-uri